Питка с роза
Може да удвоите дозата, ще стане по- голяма.
В топлата вода с 1 с.л. захар се разтваря маята и оставяме за 10 минути да шупне.
Правим кладенче в брашното и с останалите продукти замесваме тесто, което оставяме на топло да втаса 40 мин..
Отделяме топче като портокал, останалото тесто делим на 4 равни части. Всяка се разточва на обла кора и се намазва с олио.
Първата се поръсва с шарена сол, втората с червен пипер, третата с магданоз, четвъртата не се намазва.
Нареждаме корите една върху друга.
В средата на питката поставяме чашка и от нея навън се нарязва на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез. Широката част се промушва отдолу нагоре през разреза и се изтегля. Оформяме краищата с дървено шишче.
Разточваме и малкото топче тесто, изрязваме 5 кръгчета с чаша с малък отвор, нареждаме ги, като леко се застъпват и са намазани с олио. Завиваме ги на рулце, за да се оформи розата.
Изрязваме и 4 броя листа. Розата поставям в средата ,а листенцата край нея.
Почива си за 20 минути, намазваме с разбит жълтък, поръсваме със семена и печем 30 минути в умерена фурна до зачервяване.