ЗА рецептата

Може да удвоите дозата, ще стане по- голяма.

Нужни продукти
20 гр мая
50 мл топла вода
1 ч.ч. прясно мляко
500 гр брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
2 яйца без един жълтък за намазване
1 ч.л. оцет
За поръсване:
1 ч.л. шарена сол
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. нарязан на ситно магданоз
семена сусам
мак
ленено семе
Нужно Време
подготовка 90 минути
готвене 30 минути
общо 120 минути
Стъпки

В топлата вода с 1 с.л. захар се разтваря маята и оставяме за 10 минути да шупне.

Правим кладенче в брашното и с останалите продукти замесваме тесто, което оставяме на топло да втаса 40 мин..

Отделяме топче като портокал, останалото тесто делим на 4 равни части. Всяка се разточва на обла кора и се намазва с олио.

Първата се поръсва с шарена сол, втората с червен пипер, третата с магданоз, четвъртата не се намазва.

Нареждаме корите една върху друга.

В средата на питката поставяме чашка и от нея навън се нарязва на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез. Широката част се промушва отдолу нагоре през разреза и се изтегля. Оформяме краищата с дървено шишче.

Разточваме и малкото топче тесто, изрязваме 5 кръгчета с чаша с малък отвор, нареждаме ги, като леко се застъпват и са намазани с олио. Завиваме ги на рулце, за да се оформи розата.

Изрязваме и 4 броя листа. Розата поставям в средата ,а листенцата край нея.

Почива си за 20 минути, намазваме с разбит жълтък, поръсваме със семена и печем 30 минути в умерена фурна до зачервяване.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти