Рецептата за тази питка е моя, като е базирана ми на опита за работене с тесто.

Нужни продукти
2 яйца
150 мл прясно мляко
50 мл вода
1 пак суха мая
1 1/2 ч.л сол
2 с.л захар
50 гр масло
50 гр мас
500 гр брашно
150 гр сирене
1 жълтък
30 гр семена
подготовка 120 минути
готвене 30 минути
общо 150 минути
Стъпки

Пресява се брашното . Маята се разтваря в около 50 мл прясно мляко , добавя се 1 с.л захар и 1 с.л брашно, оставя се около 15 минути да втаса на топло , покрито с кърпа или хартия . През това време се разбъркват 2 яйца , млякото и водата , слага 1 с.л захар и солта . Маста и маслото се смесват и се разтопяват , половината от тях се слагат при млякото ( внимава се да не са горещи ) .

В купата с брашното се прави кладенче , в него се изсипва яйчената смес и вече втасалата мая . Замесва се меко тесто , като ако е необходимо се добавя още брашно . По време на месенето ръцете се топят в мазнина . След като е омесено се оставя в намаслена купа , покрито с кърпа , на топло място за около 1 час или до удвояване на обема .

След като е втасало тестото се разделя на 3 равни части , всяка се точи на кора. Корите се редят една върху друга , като между всяка се маже с масло и се поръсва натрошено сирене . Върху последната кора не се слага сирене и не се маже . Корите се навиват на руло , което се реже на парчета около 5 см . Всяко парче се слага в намаслена кръгла тава , обърнато с разреза нагоре. Оставя се да втаса покрито с кърпа

Фурната се включва само да долен реотан , около 180 градуса. След като питката е втасала се маже с смес ос жълтък , 1 сл. олио и 1 с.л прясно мляко. Поръсва се със семена ( сусам , мак , ленено семе) . Пече се около 20 минути на долен реотан , след това се пуска на горен и долен реотан , 180 градуса , до готовност .

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти