Нужни продукти
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. зехтин
2 шепи рукола
5 гр. суха мая
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
прошуто
подготовка 60 минути
готвене 20 минути
общо 80 минути
Стъпки
Тестото

Първо разтворете маята в млякото, като предварително, затоплете млякото до около 40 градуса. Прибавете 1/2 ч.ч. брашно и захарта. Разбъркайте добре, да се получи гъста каша. Оставете да втаса.

Прибавете готовата смес към останалите продукти - брашно, вода, зехтин и ситно нарязана рукола (руколата трябва да бъде подсушена) и започнете да месите. Тестото трябва да стане еластично и меко.
Оставете тестото да втаса (да удвои размерът си).

Пуричките

Разделете тестото на две топки. Върху набрашнена повърхност разточете на правоъгълна форма всяка от топките.
Разделете правоъгълника на квадрати. В всеки квадрат сложете лента прошуто и завийте на панделка. Намажете пуричките с жълтък и поръсете със сусам.

Оставете готовите пурички да втасат втори път за около 15 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути отгоре и отдолу. Получават се около 30 пурички. Добър апетит!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти