Нужни продукти
400 гр. бяло брашно
5 гр. суха мая
100 мл. прясно мляко
150 мл. вода
10 гр. сушен лук
1 ч.л. сол
1 к.л. захар
2 с.л. зехтин
самардала
подготовка 60 минути
готвене 30 минути
общо 90 минути
Стъпки

За приготвяне на тестото първо разтворете маята в предварително затопленото мляко до около 40 градуса. Прибавете 1/2 ч.ч. брашно и захарта. Разбъркайте добре, за да се получи гъста каша. Оставете да втаса.

Прибавете готовата смес към останалите продукти - брашно, вода, зехтин, сол, самардала и сушен лук и започнете да месите. Оставам на Вас, да прецените количеството на самардала. Тестото трябва да стане еластично и меко.

Оставете тестото да втаса (да удвои размера си двойно).Върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънко. Завийте го на руло. Нарежете на отделни питки. Наредете ги в омазнена тава или върху кухненска хартия.
Намажете питките с малко зехтин и оставете да втасат повторно.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. Горещите питки намажете с масло и покрийте с кърпа.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти