Самоковска питка
Нужни продукти
1 кг. брашно
2 бр. яйца
1 жълтък
200 гр. (1 ч.ч.) кисело мляко
70 гр. пудра захар
5 гр. (1 ч.л.) сода бикарбонат
10 гр. (2 ч.л.) сол
40 гр. (2 с.л.) мазнина
подготовка
80
минути
готвене
45
минути
общо
125
минути
Стъпки
Към пресятото брашно се прибавят разбитите заедно с киселото мляко яйца, мазнината, захарта, содата и солта.
Добавя се по малко хладка вода, докато се получи меко тесто.
Тестото се омесва добре, докато стане гладко.
Оформя се на кръгла питка.
Намазва се с жълтъка и се оставя да престои 30 минути.
Пече се в умерена фурна.
След изваждането от фурната се завива с чиста кърпа.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти