Рецепта с подробни инструкции в стъпки със снимки как да приготвиш този вкусен Великденски хляб! ВАЖНО: Тестото трябва да втаса в хладилник за не по-малко от 6 часа!

Нужни продукти
500 гр. брашно (тип 500)
6 - 7 бр. яйца (големи)
350 гр. масло (стайна температура)
60 гр. прясно мляко (стайна температура)
18 гр. мая (прясна)
15 гр. сол
30 гр. захар
подготовка 80 минути
готвене 15 минути
общо 95 минути
Стъпки
Месене
1

Пресяваме брашното в по-висока купа (може да използвате такава от кухненски робот, за да спестите впоследствие и време, като използвате робота да довърши започнатото)

2

Междувременно добавяме маята към млякото и разбъркваме, оставайки на страна за 2-3 мин.

3

Докато чакаме маята да се разтвори изсипваме солта в брашното и разбъркваме добре (маята не трябва да има пряк контакт със солта)

4

Изсипваме млякото с маята в купата с брашното и солта и разбъркваме с дървена лъжица

5

Добавяме яйцата към сместа (може предварително да приготвите всички яйца и да ги добавите едновременно, като имайте предвид, че ако са по-малки от стандартните трябва да добавите още едно)

6

Продължаваме да бъркаме все още с дървена лъжица

7

След като съставките се объркат добре, би трябвало да получите такава лепкава консистенция (вижте снимката)

8

Сега включваме и ръцете, като взимаме малки количества от предварително нарязаното на кубчета масло и ги размесваме в сместа

9

Движението е точно, както го виждате на снимката, като се повтаря, докато сместа не поеме всичкото масло

10

Добавяме захарта и започваме голямото месене на ръка или с кухненски робот, като не се притеснявайте, че ще бъде лепкаво в началото и НЕ ДОБАВЯЙТЕ брашно! Техниката за месене е тази, с която "намачкахме" маслото в тестото

11

След като сме месили тестото в самата купа на ръка за около 30 мин. или с кухненски робот за близо 15 мин. тестото ще изглежда така и вече няма да лепне, а по-скоро ще стане еластично

12

Тестото се оставя да втаса на стайна температура за около 30 мин. до достигане на двоен обем; След което се натиска леко, за да изпусне въздуха и покрито с фолио се слага в хладилника за НЕ ПО-МАЛКО от 6 часа

Оформяне и печене
13

Вадим тестото от хладилника (не по-рано от 6 часа), което е идеално за оформяне охладено

14

Ние ще използваме малки формички и ги намазваме с масло (вие може да използвате и други форми, примерно такава за кекс)

15

Нарязваме тестото на равни парчета от около 50-60гр. в нашия случай

16

Всяко от парчетата правим на малки питки и започваме да оформяме

17

Използвайки набрашнена ръка и разпънати пръсти разтъркваме в средата на питката, както е показано на снимката

18

После правим същото с три пръста, така че едната страна да стане по-голяма от другата, а в средата по-тъно

19

От по-дебелата страна оформяме дупчица с пръсти

20

А по-малката страна прокарваме отдолу през дупчицата, така че да се получи нещо

21

С ръце дооформяме в основата и поставаме в приготвените формички за печене

22

ВТОРИ ВАРИАНТ ЗА ОФОРМЯНЕ:
Може да оформите и като откъснете малко парче от тестото, и направите на топчица, а в по-голяма част от брашното с пръст оформите легло, в което да поставите малката топчица тесто.

23

Когато сте готови с оформянето на всички хлебчета, намазвате много внимателно с яйце (като внимавате да не намажете самите форми, защото тогава няма да се надигне хубаво, а и ще бъде по-трудно за вадене от формата), след което оставяте за малко да отпусне тестото

24

Преди да пъхнем във фурната отново мажем леко с яйце и поръсваме със захар (има сладкарска захар на кристали, която е много подходяща за случая)

25

Слагаме Великденските хлебчета да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 мин. (като проверяваме дали са готови с дървен шиш или клечка за зъби - знаете, ако клечката излезе от тестото суха, значи са готови)

26

Малките сладки Великденски хлебчета ще придобият тази форма. А ако решите да печете в по-голяма форма, отново го направете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40мин. (като отново проверявате готовността с клечка или шиш)

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти