Рецепта с подробни инструкции в стъпки със снимки как да приготвиш този вкусен Великденски хляб! ВАЖНО: Тестото трябва да втаса в хладилник за не по-малко от 6 часа!
![Стъпка 1](/files/thumbs/b/a/b/bab83d03c5cdb604d03d932efe31d6172ca63fdd/1__250_150.jpg)
Пресяваме брашното в по-висока купа (може да използвате такава от кухненски робот, за да спестите впоследствие и време, като използвате робота да довърши започнатото)
![Стъпка 2](/files/thumbs/1/5/c/15c1cae31bf9498f910af5b773881a98df86bcec/2__250_150.jpg)
Междувременно добавяме маята към млякото и разбъркваме, оставайки на страна за 2-3 мин.
![Стъпка 3](/files/thumbs/1/4/7/14705756c8a8f7b4a28809ecfb1bbb0c725f7f66/4__250_150.jpg)
Докато чакаме маята да се разтвори изсипваме солта в брашното и разбъркваме добре (маята не трябва да има пряк контакт със солта)
![Стъпка 4](/files/thumbs/1/d/d/1dd25ccda55bf4838e766763f097a8e095b0a900/5__250_150.jpg)
Изсипваме млякото с маята в купата с брашното и солта и разбъркваме с дървена лъжица
![Стъпка 5](/files/thumbs/b/7/9/b79ea0450c045ce6ad98c438f73b38db6f323772/6__250_150.jpg)
Добавяме яйцата към сместа (може предварително да приготвите всички яйца и да ги добавите едновременно, като имайте предвид, че ако са по-малки от стандартните трябва да добавите още едно)
![Стъпка 6](/files/thumbs/5/a/4/5a4e063bf27ee5d2bcd771bc4b119af914a732c0/img_2061__250_150.jpg)
Продължаваме да бъркаме все още с дървена лъжица
![Стъпка 7](/files/thumbs/e/4/f/e4f71509eef4cea530098993ee4a769127c02eaf/img_2066__250_150.jpg)
След като съставките се объркат добре, би трябвало да получите такава лепкава консистенция (вижте снимката)
![Стъпка 8](/files/thumbs/b/a/c/bac1695967d7025fbc96f9e897576dabbfcd926f/7__250_150.jpg)
Сега включваме и ръцете, като взимаме малки количества от предварително нарязаното на кубчета масло и ги размесваме в сместа
![Стъпка 9](/files/thumbs/a/2/1/a217706372bfd5052b805b4e6fc5a238d24b2f45/8__250_150.jpg)
Движението е точно, както го виждате на снимката, като се повтаря, докато сместа не поеме всичкото масло
![Стъпка 10](/files/thumbs/8/e/9/8e92fd4b70f66d30cfa670af90a8a283c32eb822/9__250_150.jpg)
Добавяме захарта и започваме голямото месене на ръка или с кухненски робот, като не се притеснявайте, че ще бъде лепкаво в началото и НЕ ДОБАВЯЙТЕ брашно! Техниката за месене е тази, с която "намачкахме" маслото в тестото
![Стъпка 11](/files/thumbs/b/f/1/bf148347fbe39f79519efb890537b589caa76772/img_2160__250_150.jpg)
След като сме месили тестото в самата купа на ръка за около 30 мин. или с кухненски робот за близо 15 мин. тестото ще изглежда така и вече няма да лепне, а по-скоро ще стане еластично
![Стъпка 12](/files/thumbs/9/e/2/9e24f5a8510fb1cc9c5b5a07348f068b792e15b9/img_2168__250_150.jpg)
Тестото се оставя да втаса на стайна температура за около 30 мин. до достигане на двоен обем; След което се натиска леко, за да изпусне въздуха и покрито с фолио се слага в хладилника за НЕ ПО-МАЛКО от 6 часа
![Стъпка 13](/files/thumbs/6/3/4/63457e9679bf2d47650d01c95814c239c6e9b702/11__250_150.jpg)
Вадим тестото от хладилника (не по-рано от 6 часа), което е идеално за оформяне охладено
![Стъпка 14](/files/thumbs/7/a/6/7a6bec1a862975361755ba31c3dcea9109fb38d0/img_2136__250_150.jpg)
Ние ще използваме малки формички и ги намазваме с масло (вие може да използвате и други форми, примерно такава за кекс)
![Стъпка 15](/files/thumbs/2/d/a/2da5851e4249d386d46ebd1c76891f138cb90852/img_2148__250_150.jpg)
Нарязваме тестото на равни парчета от около 50-60гр. в нашия случай
![Стъпка 16](/files/thumbs/9/6/c/96c51945965a3b5263f72c1bc133bc45e273d770/img_2169__250_150.jpg)
Всяко от парчетата правим на малки питки и започваме да оформяме
![Стъпка 17](/files/thumbs/f/8/f/f8fa7f54186c6acc7ba9713ab19a8b32f94997d7/img_2175__250_150.jpg)
Използвайки набрашнена ръка и разпънати пръсти разтъркваме в средата на питката, както е показано на снимката
![Стъпка 18](/files/thumbs/6/d/e/6deed8f3da906741ae45d476a54963631c4019cf/img_2178__250_150.jpg)
После правим същото с три пръста, така че едната страна да стане по-голяма от другата, а в средата по-тъно
![Стъпка 19](/files/thumbs/c/f/c/cfc9af776d7a475c854254482e72d2df119017b5/img_2213__250_150.jpg)
От по-дебелата страна оформяме дупчица с пръсти
![Стъпка 20](/files/thumbs/b/0/7/b079cb3309aedc0a5102875520628672280bd4ea/img_2214__250_150.jpg)
А по-малката страна прокарваме отдолу през дупчицата, така че да се получи нещо
![Стъпка 21](/files/thumbs/1/a/d/1ad341cb40f084c02f8c515ab70cf740f9ddb902/img_2217__250_150.jpg)
С ръце дооформяме в основата и поставаме в приготвените формички за печене
![Стъпка 22](/files/thumbs/d/8/8/d8827d1220e09689cd3b17fd8cf0f0fc045e74ff/img_2248__250_150.jpg)
ВТОРИ ВАРИАНТ ЗА ОФОРМЯНЕ:
Може да оформите и като откъснете малко парче от тестото, и направите на топчица, а в по-голяма част от брашното с пръст оформите легло, в което да поставите малката топчица тесто.
![Стъпка 23](/files/thumbs/d/d/8/dd854ad4988eb64880ef48839b647360de80b7f9/img_2278__250_150.jpg)
Когато сте готови с оформянето на всички хлебчета, намазвате много внимателно с яйце (като внимавате да не намажете самите форми, защото тогава няма да се надигне хубаво, а и ще бъде по-трудно за вадене от формата), след което оставяте за малко да отпусне тестото
![Стъпка 24](/files/thumbs/8/8/0/8804a4a136b43852db9d216187be3d2366ae25ee/img_2490__250_150.jpg)
Преди да пъхнем във фурната отново мажем леко с яйце и поръсваме със захар (има сладкарска захар на кристали, която е много подходяща за случая)
![Стъпка 25](/files/thumbs/8/8/e/88e121a0997d6c6aab8f43521e0b3fcf93c66d32/img_2499__250_150.jpg)
Слагаме Великденските хлебчета да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 мин. (като проверяваме дали са готови с дървен шиш или клечка за зъби - знаете, ако клечката излезе от тестото суха, значи са готови)
![Стъпка 26](/files/thumbs/e/9/a/e9ae94bc9f263683f2fd52862fb0aa595c106090/img_2513__250_150.jpg)
Малките сладки Великденски хлебчета ще придобият тази форма. А ако решите да печете в по-голяма форма, отново го направете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40мин. (като отново проверявате готовността с клечка или шиш)