ЗА рецептата

Рецепта с подробни инструкции в стъпки със снимки как да приготвиш този вкусен Великденски хляб! ВАЖНО: Тестото трябва да втаса в хладилник за не по-малко от 6 часа!

Нужни продукти за пазаруване

500 гр. брашно (тип 500)
6 - 7 бр. яйца (големи)
350 гр. масло (стайна температура)
60 гр. прясно мляко (стайна температура)
18 гр. мая (прясна)
15 гр. сол
30 гр. захар
Нужно Време
подготовка 80 минути
готвене 15 минути
общо 95 минути

Стъпки

Месене

I

Пресяваме брашното в по-висока купа (може да използвате такава от кухненски робот, за да спестите впоследствие и време, като използвате робота да довърши започнатото)

II

Междувременно добавяме маята към млякото и разбъркваме, оставайки на страна за 2-3 мин.

III

Докато чакаме маята да се разтвори изсипваме солта в брашното и разбъркваме добре (маята не трябва да има пряк контакт със солта)

IV

Изсипваме млякото с маята в купата с брашното и солта и разбъркваме с дървена лъжица

V

Добавяме яйцата към сместа (може предварително да приготвите всички яйца и да ги добавите едновременно, като имайте предвид, че ако са по-малки от стандартните трябва да добавите още едно)

VI

Продължаваме да бъркаме все още с дървена лъжица

VII

След като съставките се объркат добре, би трябвало да получите такава лепкава консистенция (вижте снимката)

VIII

Сега включваме и ръцете, като взимаме малки количества от предварително нарязаното на кубчета масло и ги размесваме в сместа

IX

Движението е точно, както го виждате на снимката, като се повтаря, докато сместа не поеме всичкото масло

X

Добавяме захарта и започваме голямото месене на ръка или с кухненски робот, като не се притеснявайте, че ще бъде лепкаво в началото и НЕ ДОБАВЯЙТЕ брашно! Техниката за месене е тази, с която "намачкахме" маслото в тестото

XI

След като сме месили тестото в самата купа на ръка за около 30 мин. или с кухненски робот за близо 15 мин. тестото ще изглежда така и вече няма да лепне, а по-скоро ще стане еластично

XII

Тестото се оставя да втаса на стайна температура за около 30 мин. до достигане на двоен обем; След което се натиска леко, за да изпусне въздуха и покрито с фолио се слага в хладилника за НЕ ПО-МАЛКО от 6 часа

Оформяне и печене

XIII

Вадим тестото от хладилника (не по-рано от 6 часа), което е идеално за оформяне охладено

XIV

Ние ще използваме малки формички и ги намазваме с масло (вие може да използвате и други форми, примерно такава за кекс)

XV

Нарязваме тестото на равни парчета от около 50-60гр. в нашия случай

XVI

Всяко от парчетата правим на малки питки и започваме да оформяме

XVII

Използвайки набрашнена ръка и разпънати пръсти разтъркваме в средата на питката, както е показано на снимката

XVIII

После правим същото с три пръста, така че едната страна да стане по-голяма от другата, а в средата по-тъно

XIX

От по-дебелата страна оформяме дупчица с пръсти

XX

А по-малката страна прокарваме отдолу през дупчицата, така че да се получи нещо

XXI

С ръце дооформяме в основата и поставаме в приготвените формички за печене

XXII

ВТОРИ ВАРИАНТ ЗА ОФОРМЯНЕ:
Може да оформите и като откъснете малко парче от тестото, и направите на топчица, а в по-голяма част от брашното с пръст оформите легло, в което да поставите малката топчица тесто.

XXIII

Когато сте готови с оформянето на всички хлебчета, намазвате много внимателно с яйце (като внимавате да не намажете самите форми, защото тогава няма да се надигне хубаво, а и ще бъде по-трудно за вадене от формата), след което оставяте за малко да отпусне тестото

XXIV

Преди да пъхнем във фурната отново мажем леко с яйце и поръсваме със захар (има сладкарска захар на кристали, която е много подходяща за случая)

XXV

Слагаме Великденските хлебчета да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 мин. (като проверяваме дали са готови с дървен шиш или клечка за зъби - знаете, ако клечката излезе от тестото суха, значи са готови)

XXVI

Малките сладки Великденски хлебчета ще придобият тази форма. А ако решите да печете в по-голяма форма, отново го направете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40мин. (като отново проверявате готовността с клечка или шиш)

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар

Подобни рецепти