Alexander Trenkov
ЗА рецептата

Рецепта с подробни инструкции в стъпки със снимки как да приготвиш този вкусен Великденски хляб! ВАЖНО: Тестото трябва да втаса в хладилник за не по-малко от 6 часа!

Нужни продукти
500 гр. брашно (тип 500)
6 - 7 бр. яйца (големи)
350 гр. масло (стайна температура)
60 гр. прясно мляко (стайна температура)
18 гр. мая (прясна)
15 гр. сол
30 гр. захар
Нужно Време
подготовка 80 минути
готвене 15 минути
общо 95 минути
Стъпки
Месене
Стъпка 1 1

Пресяваме брашното в по-висока купа (може да използвате такава от кухненски робот, за да спестите впоследствие и време, като използвате робота да довърши започнатото)

Стъпка 2 2

Междувременно добавяме маята към млякото и разбъркваме, оставайки на страна за 2-3 мин.

Стъпка 3 3

Докато чакаме маята да се разтвори изсипваме солта в брашното и разбъркваме добре (маята не трябва да има пряк контакт със солта)

Стъпка 4 4

Изсипваме млякото с маята в купата с брашното и солта и разбъркваме с дървена лъжица

Стъпка 5 5

Добавяме яйцата към сместа (може предварително да приготвите всички яйца и да ги добавите едновременно, като имайте предвид, че ако са по-малки от стандартните трябва да добавите още едно)

Стъпка 6 6

Продължаваме да бъркаме все още с дървена лъжица

Стъпка 7 7

След като съставките се объркат добре, би трябвало да получите такава лепкава консистенция (вижте снимката)

Стъпка 8 8

Сега включваме и ръцете, като взимаме малки количества от предварително нарязаното на кубчета масло и ги размесваме в сместа

Стъпка 9 9

Движението е точно, както го виждате на снимката, като се повтаря, докато сместа не поеме всичкото масло

Стъпка 10 10

Добавяме захарта и започваме голямото месене на ръка или с кухненски робот, като не се притеснявайте, че ще бъде лепкаво в началото и НЕ ДОБАВЯЙТЕ брашно! Техниката за месене е тази, с която "намачкахме" маслото в тестото

Стъпка 11 11

След като сме месили тестото в самата купа на ръка за около 30 мин. или с кухненски робот за близо 15 мин. тестото ще изглежда така и вече няма да лепне, а по-скоро ще стане еластично

Стъпка 12 12

Тестото се оставя да втаса на стайна температура за около 30 мин. до достигане на двоен обем; След което се натиска леко, за да изпусне въздуха и покрито с фолио се слага в хладилника за НЕ ПО-МАЛКО от 6 часа

Оформяне и печене
Стъпка 13 13

Вадим тестото от хладилника (не по-рано от 6 часа), което е идеално за оформяне охладено

Стъпка 14 14

Ние ще използваме малки формички и ги намазваме с масло (вие може да използвате и други форми, примерно такава за кекс)

Стъпка 15 15

Нарязваме тестото на равни парчета от около 50-60гр. в нашия случай

Стъпка 16 16

Всяко от парчетата правим на малки питки и започваме да оформяме

Стъпка 17 17

Използвайки набрашнена ръка и разпънати пръсти разтъркваме в средата на питката, както е показано на снимката

Стъпка 18 18

После правим същото с три пръста, така че едната страна да стане по-голяма от другата, а в средата по-тъно

Стъпка 19 19

От по-дебелата страна оформяме дупчица с пръсти

Стъпка 20 20

А по-малката страна прокарваме отдолу през дупчицата, така че да се получи нещо

Стъпка 21 21

С ръце дооформяме в основата и поставаме в приготвените формички за печене

Стъпка 22 22

ВТОРИ ВАРИАНТ ЗА ОФОРМЯНЕ:
Може да оформите и като откъснете малко парче от тестото, и направите на топчица, а в по-голяма част от брашното с пръст оформите легло, в което да поставите малката топчица тесто.

Стъпка 23 23

Когато сте готови с оформянето на всички хлебчета, намазвате много внимателно с яйце (като внимавате да не намажете самите форми, защото тогава няма да се надигне хубаво, а и ще бъде по-трудно за вадене от формата), след което оставяте за малко да отпусне тестото

Стъпка 24 24

Преди да пъхнем във фурната отново мажем леко с яйце и поръсваме със захар (има сладкарска захар на кристали, която е много подходяща за случая)

Стъпка 25 25

Слагаме Великденските хлебчета да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 мин. (като проверяваме дали са готови с дървен шиш или клечка за зъби - знаете, ако клечката излезе от тестото суха, значи са готови)

Стъпка 26 26

Малките сладки Великденски хлебчета ще придобият тази форма. А ако решите да печете в по-голяма форма, отново го направете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40мин. (като отново проверявате готовността с клечка или шиш)

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти