1. В пресятото брашно се слагат маслото и маргарина (студени) и се меси до получаване на едри тестени трохи.
Добавят се 6-7 с.л. вода и с бързи движения се омесва, меко и еластично тесто, което след това се оставя да отлежи 20-25 минути в хладилник.
Важно!!! Тестото не трябва се премесва , защото маслото и маргарина, може да се разтопят и по трудно ще бъде да се разточи .
2. През това време се нарязват краставичките и кренвирша (салама), а картофите и сиренето се намачкват в друга чиния. После всичко се омесва в по голяма купа .
3. Тестото се изважда и 1/4 от него се оставя на страна. А с другото тесто с помощта на точилка се разстила голям блат с диаметър по голям от този на тавата. Който после веднага се поставя в тавата, която предварително е обвита в оризова хартия намазана с олио. И внимателно по ръбовете на тавата се прилепва тестото. Плънката се разнася равномерно върху блата.
4. Останалото тесто се разстила и с помощта на къдрав нож се режат лентички, който се поставят хоризонтално и вертикално върху плънката, така, че да образуват решетка.
5. Пая се пече за около 25 минути на средното ниво на фурната на около 160 градуса. После се увеличава на 200 и се оставя да се доизпече на долното ниво на фурната .
Бон апети .=]]
Нужни продукти
За тестото :
350 гр. брашно
50 гр. краве масло
150 гр. маргарин
За плънката :
3-4 по големи картофа
1 кренвирш или друг салам по избор
3 кисели краставички
200 гр. сирене
подготовка
30
минути
готвене
40
минути
общо
70
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Много е вкусен този паи :-)