Свински джолан с кожичка в гювеч
нужно време
135 минутипорции
2-3трудност
- -сготвиха
2
Нужни продукти
1 свински джолан заедно с кожата
1 ябълка
4-5 моркова
3-4 глави кромид лук
вино
няколко скилидки чесън
1 ч.л. розмарин
чер пипер на зърна
мед
подготовка
15
минути
готвене
120
минути
общо
135
минути
Стъпки
Шпиковайте джолана с чесъна и розмарина, като направите нарези в кожата. Посолете и намажете с малко мед, поставете го в гювеч, излейте на дъното 1 чаша вино и 1 ч.ч. вода, сложете в студена фурна да се запече – отначало отгоре и отдолу на 200 градуса. Поливайте с отделения сос и ако трябва, налейте малко вода.
Когато кожичката се позапече, изключете горния реотан и прибавете нарязаните, лук, морков, ябълка и черен пипер. Ако няма течност, налейте чаша вода. Похлупете и оставете на 150 градуса отдолу - да омекнат зеленчуците и ястието да остане само на масло. Когато свинското стане готово, може да сервирате с гарнитура от зеленчуците, запечен качамак и традиционното кисело зеле.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти