Нужни продукти
600 гр свинско контрафиле
200 гр пресни гъби, нарязани на филийки
200 гр заквасена сметана
150 мл бульон от горски гъби (или зеленчуков)
2 с.л. горчица по избор (пълнозърнеста или дижонска)
1 - 2 с.л. бял балсамов оцет
сол
черен пипер
пресен или сух босилек (5-6 листенца)
1-2 с.л. олио
подготовка 30 минути
готвене 20 минути
общо 50 минути
Стъпки

Нарежете добре подсушеното контрафиле на филии с дебелина около 1.5 см. Разтеглете с ръце, за да ги изтъните леко. Поръсете със сол и черен пипер и намажете от двете страни с 1 с.л. горчица. Оставете месото да престои 10-20 минути за да поеме ароматите.
Загрейте малко олио в тигана и добавете част от каретата. Изчакайте около 10-на секунди само да побелее месото и обърнете със щипка, а не вилица. Пържете около 1.5 мин. и отново обърнете. Пържете около 1.5 минута и извадете.
Готовите карета поставете на топло и завийте с фолио. Изпържете и останалата част от каретата.

Изсипете в тигана нарязаните на филийки гъби и разбъркайте за да оберее всички частици, отделени при пърженето на месото. Гответе докато изври водата отделена от гъбите.
Добавете 1 с.л. бял балсамов оцет (или 2-3 с.л. вино) и гответе докато се изпари течността.

Добавете сметаната, предварително смесена с 1 с.л. горчица и гъбения(зеленчуков) бульон. Подправете на вкус със сол и черен пипер и варете докато соса се сгъсти.

Малко преди да свалите от котлона добавете няколко листенца босилек.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти