Тутманикът на Karil
Сервирах тутманика с домашно приготвен кефир, който напоследък пием у дома вместо айрян. Това е първият ми опит да замеся тутманик в домашни условия, но стана толкова сполучлив и вкусен, че реших да споделя рецептата. Следващия път май ще увелича дозата, защото този тутманик се омете само за няколко часа от тримата членове на семейството ми и кучето. Да, и на кучето му се услади и се увърташе около нас да си поиска още.
Пресяваме брашното и сипваме половината от него в широк, не много дълбок съд, в който ще омесим тестото.
Към брашното добавяме сухата мая и солта, и разбъркваме добре. Добавяме яйцата, половината олио, киселото мляко и разбъркваме с лъжица.
Когато сместа се разбърка добре, добавяме, още малко брашно и започваме месенето на ръка. Добавяме по малко, брашно и по малко от останалото олио и месим, докато замесим добре всички продукти.
Тестото трябва да остане меко и добре намаслено.
Разстиламе така приготвеното тесто в съда, в който сме го месили, добавяме шепа от натрошеното сирене и прегъваме тестото като плик. Пак го разстиламе с ръка, добавяме сирене, прегъваме. Повтаряме няколко пъти, докато добавим всичкото сирене.
В малка купа сипваме около 30-40 мл. олио. Късаме с ръка топки от тестото, колкото малка ябълка, топим ги в мазнината, нареждаме в тава, предварително намазана с олио.
Така приготвеното за печене тесто оставяме на топло да втаса. Аз го поставям във фурната на 40-50 градуса, докато утрои обема си. Когато това стане, заливаме с подготвената заливка и печем на 200 градуса.
Готовото печиво намазваме с маслото и го покриваме за десетина минути с алуминиево фолио (не плътно) и суха чиста кърпа, да се задуши.