Ястието може да се консумира и топло и изстинало. Но лично аз мисля, че ароматите и богатият вкус се усещат по-добре, когато храната е охладена.

Нужни продукти
100 мл. зехтин (или олио)
1 1/2 ч.ч. брашно за овалване на патладжаните
2 щипки черен пипер, смесен с брашното.
За заливката:
1000 мл. кисело мляко
200 гр. сирене
5 яйца
3 с.л. белено непечено слънчогледово семе
2-3 с.л. пресято брашно, останало от овалването на патладжаните
5-6 скилидки чесън
5-6 стръка пресен копър
5-6 стръка пресен магданоз
2 щипки млян черен пипер
1 щипка кардамон
сол на вкус (ако се налага, но бъдете внимателни с посоляването, защото патладжаните поемат сол при предварителната обработка, а и сиренето може да е солено)
подготовка 80 минути
готвене 20 минути
общо 100 минути
Стъпки

Патладжаните измиваме добре, почистваме ги от дръжките и ги нарязване надлъжно на филийки с дебелина 1 см., а после всяка филийка - напречно на сравнително еднакви по големина парчета. Поръсваме ги със сол и ги оставяме половин час да им изтече горчилката. След това ги измиваме от солта и леко ги подсушаваме.

Тавата, в която ще печем ястието, намазваме с малко мазнина (аз използвам тава с диаметър 40 см).

Парчетата патладжани овалваме в брашно, в което сме размесили черен пипер и ги нареждаме със застъпване, леко полегнали (като рибени люспи), докато изпълним тавата.
Заливаме с остатъка от мазнината и ги слагаме във фурната да се пекат до готовност.

Докато патладжаните се пекат, приготвяме заливката.
Яйцата разбиваме с киселото мляко, добавяме ситно нарязаните магданоз и копър, черния пипер и кардамона, пресования или счукан чесън, сипваме 2-3 лъжици от брашното, останало от овалването на патладжаните, което предварително сме пресяли, за да премахнем бучиците.

Накрая добавяме натрошеното сирене и слънчогледовото семе.

Разбъкваме сместа с шпатула или лопатка.
Преди да изсипем върху патладжаните, може да добавим половин чаена лъжичка сода бикарбонат, ако искаме заливката да стане по-пухкава.

Разбъкваме добре сместа и с нея заливаме изпечените патладжани. Печем до порозовяване на заливката само на горен реотан.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти