Запеканка с патладжани
Ястието може да се консумира и топло и изстинало. Но лично аз мисля, че ароматите и богатият вкус се усещат по-добре, когато храната е охладена.
Патладжаните измиваме добре, почистваме ги от дръжките и ги нарязване надлъжно на филийки с дебелина 1 см., а после всяка филийка - напречно на сравнително еднакви по големина парчета. Поръсваме ги със сол и ги оставяме половин час да им изтече горчилката. След това ги измиваме от солта и леко ги подсушаваме.
Тавата, в която ще печем ястието, намазваме с малко мазнина (аз използвам тава с диаметър 40 см).
Парчетата патладжани овалваме в брашно, в което сме размесили черен пипер и ги нареждаме със застъпване, леко полегнали (като рибени люспи), докато изпълним тавата.
Заливаме с остатъка от мазнината и ги слагаме във фурната да се пекат до готовност.
Докато патладжаните се пекат, приготвяме заливката.
Яйцата разбиваме с киселото мляко, добавяме ситно нарязаните магданоз и копър, черния пипер и кардамона, пресования или счукан чесън, сипваме 2-3 лъжици от брашното, останало от овалването на патладжаните, което предварително сме пресяли, за да премахнем бучиците.
Накрая добавяме натрошеното сирене и слънчогледовото семе.
Разбъкваме сместа с шпатула или лопатка.
Преди да изсипем върху патладжаните, може да добавим половин чаена лъжичка сода бикарбонат, ако искаме заливката да стане по-пухкава.
Разбъкваме добре сместа и с нея заливаме изпечените патладжани. Печем до порозовяване на заливката само на горен реотан.