Корите се нареждат една върху друга.
Между тях се слагат нагънати кори, за да се получи по-голяма височина.
Работи се с полуизсъхнали кори.
Когато се наредят две трети от корите, слага се плънката от орехи, които предварително са смлени.
Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, квадрати или ромбове.
Залива се равномерно с кипяща мазнина и се пече до зачервяване. Опечена и изстинала, баклавата се залива с хладък сироп, който е врял около 10 минути.
Към сиропа се слага киселина - лимон или лимонтозу на вкус, за да не се озахари баклавата.
За да се получи лъскавина, излишният сироп се събира, като тавата се наклонява. Изважда се едно парче и с лъжица се събира не погълнатият сироп, който кипва отново, за да се посгъсти, и с него баклавата се залива отгоре.
Поднася се след няколко часа или на другия ден.
Ако баклавата не се опече до зачервяване, ще стане тестена.
Нужни продукти
500 гр. кори
300 гр. прясно масло
250 гр. орехови ядки
750 гр. захар
500 гр. вода
лимонов сок
подготовка
30
минути
готвене
45
минути
общо
75
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Това е класическата баклава. Може обаче да се направи малък вариант.Орехите се наситняват с чопър като при орехите слагаме голяма лъжица захар. По този начин орехите не стават на &яуот;масло&яуот;. Не е нужно да бъдат дребни. Когато се реди плънката може да се редуват арехи и само захар. При изпичането захарта карамелизира и в последствие баклавата придобива хрупкавост въпреки че е сиропирана. Иначе всички други опирации са същите. Надявам се да ви допадне моят метод. Да Ви е сладко!