ДОМАШНО БАДЕМОВО МЛЯКО
Домашните растителни млека са лесни за приготвяне и много по-полезни и не съдържат консерванти и подсладители. Предложение от мен: Прибавете малко мед или кленов сироп към млякото от бадеми, за да приготвите сладка напитка.
Просто накиснете бадемите в купа с вода за цяла нощ или поне за 6 часа.
Отцедете и сложете бадемите в мощен блендер, налейте 1 л. чиста вода. Разбийте 1 минута или докато течността изглежда хомогенна.
Прецедете млякото през марля или тензух в купа,като изцедите добре.
Изхвърлете остатъците от тензуха и налейте млякото в плътно затваряща се кана или бутилка с тапа.Съхранявайте в хладилник до 5 дни.
Вариант: Прибавете малко мед или кленов сироп към млякото от бадеми,за да приготвите сладка напитка.
Съвет: За приготвянето на растителни млека се нуждаете от марля или тензух, през които да ги прецеждате; в интернет се продават специални торбички за ядкови млека.
В съставките на повечето готови бадемови млека пише:вода,захар,бадеми (2%?),трикалциев фосфат,морска сол,смола от рожков,желиран агент,емулсия,витамини. Очевидно това бадемово мляко съдържа повече захар,отколкото бадеми,а и не съм особено ентусиазирана да пия и останалите съставки.
Съгласна съм с Вас. Домашното бадемово мляко е много по-здравословен вариант, тъй като контролирате всички съставки, които влизат във вашия продукт. Няма добавки, консерванти или излишна захар. Вие решавате колко бадеми да използвате и дали да добавите сладкарско, като мед или кленов сироп. Затова предлагам да се насърчите и да опитате домашната рецепта. Развълнувам се да чуя как се справяте с нея!