Много скоро повторих ястието, защото се получи невероятно вкусно, с лек, но гъст кремообразен сос. Само че този път сложих 50 мл. червено вино, защото нямах бяло. Сосът стана малко по-тъмен на цвят, но все така вкусен. В една от големите хранителни вериги попаднах на огромни гъби печурки - диаметърът на шапчиците им беше около 6-7 см. Пресни, бели, наистина чудесни гъби. Купих ги и когато ги отнесох у дома, почнах да се чудя как да ги сготвя. Грехота е да разрежеш такива апетитни гъби... Така се роди тази рецепта.
Внимателно отделих пънчето от гугличката на всяка гъба. Измих ги много бързо под течаща вода, сложих гугличките в суха тавичка, обърнати нагоре с отвора и във всеки отвор сложих с кафена лъжичка по малко масло.
Пъхнах ги в предварително сгорещена до 220 градуса фурна до лекото им запичане.
През това време задуших ситно нарязания лук на средно силен котлон в мазнина - олио и масло 1:1, добавих последователно ситно нарязания морков, ситно нарязаните пънчета на гъбите и продължих задушаването до омекване на зеленчуците.
В задушените зеленчуци сипах бялото вино, сметаната, кефира (може да се ползва кисело мляко 2%), водата, подправих с черен пипер, сол на вкус и оставих соса покъкри на котлона десетина минути.
Запечените печурки извадих от фурната, пренесох ги внимателно в плоска чиния, като течността, която се беше образувала в отворите, изсипах в соса.
Разбих яйцата с вилица, добавих вътре ситно натрошеното сирене.
Прехвърлих в тавичката, в която пекох гъбите, почти готовия сос. Гъбите ги напълних със сместа от яйца и сирене и внимателно ги пренесох в соса. Като последен щрих поръсих цялото ястие със ситно стрит сушен девесил.
Изпекох в силно сгорещена фурна само за няколко минути - до стягане на плънката.