Прекрасна салата с песто и киноа, поръсена с печени зеленчуци и чеснов нахут. Тази ароматна рецепта за вегетарианска печена зеленчукова салата с киноа е пълна с протеини и е страхотен готов обяд!
Загрейте фурната до 200 градуса. Застелете голяма тава за печене с хартия за печене. Поставете нарязаните зеленчуци и нахута върху хартията за печене.
Наръсете 2 супени лъжици зехтин върху зеленчуците, след това поръсете с чесън на прах, сушен риган, сол и черен пипер. Разбъркайте леко с ръце, след това разпределете зеленчуците равномерно. Печете 20-25 минути или докато зеленчуците омекнат и се запекат, обръщайки ги на половината време, за да се пекат равномерно.
Докато зеленчуците се пекат, пригответе киноата: добавете киноата и водата в средна тенджера и поставете на силен огън; оставете да заври, след това покрийте, намалете топлината до ниска и гответе за 15 минути, след това отстранете от котлона, раздухайте киноата с вилица и прехвърлете киноата в голяма купа.
В купата на кухненски робот добавете босилек, кашу, олио, лимонов сок, скилидка чесън и сол. Обработете до гладкост, около 1 минута, като добавите една или две супени лъжици вода, за да се разрежда пестото, ако е необходимо. Пестото трябва да е по-гъсто.
След като зеленчуците са готови, добавете ги към купата с киноата. След това добавете пестото. Сервирайте топло или студено.