Плънката може да бъде вместо от настъргани ябълки от почистени вишни, череши, ягоди и др.
Нужни продукти
120 гр брашно
60 гр масло
10 мл олио
80 мл вода
200 гр ябълки
40 гр пудра захар
20 гр галета
ванилия или канела
сол
подготовка
60
минути
готвене
30
минути
общо
90
минути
Стъпки
От пресятото брашно, солта, олиото и водата се замесва тесто. Намазано с мазнина и покрито с хартия и кърпа, то се оставя да почива.
Разделя се на еднакви топки и се разточват на кори.
От разтеглените кори, върху хартия се нареждат, един върху друг два-три листа.
Между тях се поръсва мазнина, слагат се обелените и току-що настъргани ябълки, разбъркани със захар, канела и галета.
С помощта на хартията, листата се навиват на руло.
Нареждат се върху намазана тава. Отгоре се слага мазнина и се пече на умерена фурна до зачервяване.
Когато изстине, се реже и се ръси с дебел пласт пудра захар с ванилия, ако в плънката не е сложена канела.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти