Тя съдържа повече целина отколкото картофи - тук те служат само за сгъстяване.
Нужни продукти
2 с.л. зехтин
1 малка глава нарязан лук
1 голям стрък праз или 2 по-малки, само бялата и светлозелената част, нарязан
6 стръка целина, нарязани
сол
1 средноголям картоф, обелен и на кубчета
4 скилидки чесън, срязан на половинки
букет гарни - с дафинов лист и зелени подправки по избор - мащерка, риган, розмарин, магданоз
7 чаши вода или пилешки бульон
смлян чер пипер
за гарниране:
2 ч.л. орехово олио
четвърт чаша много тънко нарязана целина
нарязан зелен лук – по желание
подготовка
15
минути
готвене
40
минути
общо
55
минути
Стъпки
Загрейте зехтина на среден огън и сложете в него лука, праза и целината. Задушете 10-тина минути, като бъркате, докато омекне. След първите 5 минути сложете половин ч.л. сол.
След това прибавете картофите, чесъна и букет – гарни, объркайте и налейте бульона. Изчакайте да почне да ври, посолете на вкус, сложете капака и варете 30 – 40 минути, зеленчуците да омекнат силно. Свалете от огъня и махнете букета гарни. С помощта на блендер или гевгир пюрирайте супата. След това я върнете в тенджерата, загрейте и подправете със сол и пипер.
Сервирайте я с няколко капки орехово олио, тънко нарязана целина и лук.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти