Това ястие беше "провокирано" от рецептата за сладка оризова шарлотка, която прочетох в руски кулинарен сайт. И когато една вечер се чудех какво да приготвя за вечеря, хем бързо, хем с наличните продукти, без да тичам до магазина, просто реших да експериментирам. Получи се нещо необикновено вкусно, непознато досега. Ястието е доста светло и малко неопределено на цвят, но изключително нежно, кремообразно, пухкаво и топящо се в устата, с вкус на мляко, сирене и яйца. Писала съм просто мляко, защото мисля, че може да се приготви както с кисело, така и прясно мляко. Лично аз го приготвих с кефир, но аз съм фенка на кефира и у дома винаги има домашно приготвен запас от тази напитка, която не е типична за нашата национална кухня. Убедена съм обаче, че всеки наличен млечен продукт може да се използва за приготвянето на шарлотката. Да ви е сладко!
Оризът се сварява до пълна готовност в подсолена вода.
Отдръпва се от огъня и докато е горещ, в него се слага маслото, разрязано на бучки, оставя се да се стопи и се разбърква добре.
Кромидът се нарязва на ситно, морковите - на бучки.
В тиган се задушава кромидът, добавят се морковите и задушаването продължава до готовност.
Кренвиршите се нарязват на кръгчета с дебелина 6-7 мм.
В леко охладения ориз се добавят яйцата, натрошеното сирене, млякото, брашното, зелените подправки, както и задушената смес от лук и моркови, заедно с мазнината, в която сме ги обработили. Ако е необходимо, може да се добави още сол на вкус.
Сместа става сравнително рядка, ако е необходимо, може да добавите още малко брашно.
Последно се добавят содата и лимонената киселина, сместа се разбърква добре.
В тава, намазнена и набрашнена, се изсипва половината смес. Нареждат се парченцата кренвирш и отгоре се изсипва остатъка от оризовата смес.
Заглажда се добре.
Пече се в предварително загрята до 190 градуса фурна около 40 минути.
Ястието се сервира леко охладено.