Парфе без яйца
Преди да го сложите в хладилника, може да сложите нарязан мек плод по желание. Може и да направите блат от 1 яйце, разбито до побеляване с 1 с.л. захар, добавяте 1 пълна с.л. брашно и бъркате леко до хомогенна смес. Изсипвате сместа във форма или тавичка /с диаметър колкото формата в която сте сложили парфето/ намаслена и поръсена с брашно или върху хартия за печене. Печете на умерена фурна до порозовяване. Като се стегне парфето, слагате отгоре блата, за малко потапяте съда с гореща вода и обръщате върху блата.
Заквасената сметана се разбива със захарта и добавяте млякото, разбърквате леко.
Сметаната на прах се разбива, според указанието на пакетчето.
Желатина се слага в 1/2 ч.ч. студена вода, след това се разтопява на водна баня с компота /на сока от плода, трябва да сложите 1 с.л. захар/. Може да го сложите на слаб котлон и постоянно да бъркате.
Като се разтопи, махате от котлона и оставяте, малко да се охлади.
Двете разбити сметани се смесват, като се бъркат леко.
Като продължавате да бъркате, добавяте и леко охладения желатин.
Изсипва се в подходящ съд и се слага в хладилника, докато се стегне или във фризера за около 2 часа.