Няма нищо по-уютно от класическо италианско руло от кайма (полпетоне), приготвено с всички традиционни вкусове. Перфектно за вечеря през седмицата!
В голяма купа смесете всички съставки, освен проволонето и зехтина. Сместа трябва да е мека, добре омесена и да не лепне по стените на купата. Добавете още малко галета или мляко, ако е необходимо.
Поставете сместа върху лист кухненска хартия и оформете правоъгълник. Подредете кубчетата проволоне в центъра.
С помощта на хартията завийте месото на руло. Уверете се, че е добре затворено от всички страни. Завийте го в хартията и усучете краищата, за да оформите голям бонбон.
Прехвърлете рулото в хладилник и го оставете да почине за 15 минути.
Загрейте фурната на 175°C и поставете тавата в средата.
Прехвърлете рулото върху тава за печене и го печете във фурната за 30 минути. След това време рулото ще е пуснало малко течност, но това е нормално.
Отстранете хартията, поръсете полпетонето със зехтин и го върнете във фурната за още 10 минути.
Проверете дали месото е готово с термометър за месо. Ако достигне 68°C, можете спокойно да го извадите от фурната. Оставете полпетонето да почине за около 15 минути, след което го нарежете и сервирайте с любимите си гарнитури.
Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер в хладилник до дни.
Можете да замразите приготвеното руло цяло или нарязано
Можете да го нарежете на отделни парчета, да ги поставите върху тава, да замразите за минути и след това да ги прехвърлите в отделни пликове с цип.
Можете да съхранявате рулото във фризер за около месеца. За да го размразите, го поставете в хладилник предната вечер и го консумирайте в рамките на един ден.