По желание можете да поръсите с ким :)
Нужни продукти
100 г. Разтопено масло
100 мл. Прясно мляко
160 г. Брашно
1 ч. л. Сол
1 пакетче Амонячна сода
За поръсване Сусам
подготовка
60
минути
готвене
30
минути
общо
90
минути
Стъпки
Омесване на тестото
Амонячната сода се разтваря в около 2 ч.л. оцет.
Маслото се разтапя на водна или в микровълнова. Ако е достатъчно меко, се разбива.
Към маслото се добавят млякото, солта, содата и брашното. Замесва се средно твърдо тесто.
Оформяне на соленките
От тестото се разночва кора с дебелина около 1/2 см.
Тестото се нарязва на форми по избор (аз предпочитам правоъгълници, но може и на триъгълници или ленти).
Изпичане и украсяване
Преди да се сложат във фурната, соленките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам.
Соленките се пекат на долен реотан с вентилатор на 180 C°. Готови са малко след като започнат да стават златисти по краищата. Излизат за 2 тави, така че вие решавате дали да ги сложите в печката едновременно или една след друга.
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти