Телешко задушено
Месото се шпекова се с моркови, керевиз, чесън и сланина. Връзва се с конец, за да се получат хубави порции, след което се пържи в маслото с малко олио, от всички страни. Посолява се.
Изважда се от мазнината и в нея се слага лукът. Като се позапържи, се прибавя брашното. Връща се месото обратно. Сипва се виното. Слагат се остатъците от морковите, сланината, кервиза и чесъна. Прибавят се червеният пипер, дафиновият лист и черният пипер.
Залива се с хладка вода. Месото се вари на тих огън. Отделно се приготвят гарнитурите. Затопля се маслото и в нея се слага очистеният ориз. След като се позапържи, се залива с 45 гр. кипяща вода и се слага солта.
Оризът се вари до поглъщане на водата. Поднася се във форма на чашка отстрани на задушеното месо. Зеленият фасул ври до омекване. Запържва се в масло. Поднася се до ориза.