Шоколадов сладкиш със сметана
В сметаната може да сложите захар и ванилия, разбъркайте с миксер и сложете разтворен желатин, 1 пак., намажете и сложете в хладилника да стегне.
Махаме от огъня и добавяме захарта, ванилията, орехите, брашното с ванилията, солта и разбитите до побеляване яйца с 2 с.л. захар.
Разбъркваме и изсипваме във форма, намаслена и застлана с хартия за печене, заравняваме и печем на 150 градуса за около 1 час и 15 мин. Пробва се с клечка.
Когато, изстине намазваме със сметаната, украсяваме с плодове според сезона.
Желатина в сметаната е само идея, затова е записано в "Бележки". Изпратих друга подобна рецепта. Оригиналната рецепта за американското "брауни" не ми е известна. Ако Вие имате тази рецепта, ще се радвам да ни я изпратите.
А, все пак имам и друга забележка. С този желатин в сметаната ще развалите вйкусния десерт. Идеята на браунито е отвътре какаовата сърцевина на сладкиша да е леко влажна, това му е най-вкусното. И като му стегнете глазурата с желатин - стана побългарено брауни. Лично аз обичам сладкиша чист, без глазура,(и даже без ядки), за да усещам вкуса на шоколада. Сладкиши с желатин и сметана - дал Бог. Но това е въпрос на вкус, все пак.
Това е всъщност много популярният и много вкусен сладкиш "брауни", или "браунис" - един от най-популярните сладкиши от американската кухня. Рецептата е тиражирана хиляди пъти в нета, има и множество клипчета за приготвянето му в тубата. Единствената ми забележка към Вас, Ирина, е, че би следвало да представите този вкусен десерт с оригиналното му име и да не създавате подвеждащото впечатление, че представяте нещо ново и оригинално.
Всъщност, както споменах, рецептата за брауни е експлоатирана (образно казано) хиляди пъти в нета, на всевъзможни езици. Трябва само да попитате чичко Гугъл и той ще ви я даде. А после да си изберете тази, която Ви се вижда най-привлекателна като описание и картинка. :)