Нужни продукти
1 пиле
120 гр масло
2 с.л. брашно
100 гр червено вино
1 кубче бульон
400 гр череши от компот
200 гр ябълки
200 гр дюли
80 гр масло за гарнитура
сол
Нужно Време
подготовка 45 минути
готвене 15 минути
общо 60 минути
Стъпки

Почистеното пиле се изпича с масло във фурната, докато омекне.
В същото масло, след като се извади пилето, се запържва до зачервяване брашното, налива се виното и се разрежда до необходимата гъстота с бульон или с гореща вода (2 ч.ч. в зависимост дали искате да е по-течно или по-гъсто може да сложите повече или по-малко, имайте в предвид, че като ври се сгъстява).

Сосът се вари 5 мин. и по желание се подправя с конфитюр от вишни.
Пилето се поднася с гарнитура череши от компот, почистени от костилките и полети с половината от затопленото масло, предвидено за гарнитурите, и с дюлите и ябълките или само с ябълки, обелени и нарязани на парченца с големината на черешите, също изпържени в останалото масло.

Пилето се нарязва на порции, а гарнитурите се нареждат около него.
Сосът се полива върху месото.

Към ястието се поднасят и гарнитури от задушен с масло ориз или със сварени и задушени с масло макарони или юфка.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти