Имах 1 кубче мая в хладилника, което стоеше от няколко дни. Дълго се чудех какво да направя с него и накрая реших да са тези пухкави мекички. Ето и какво ви е нужно:
![Стъпка 1](/files/thumbs/9/3/9/93902b901d92272f7721b87343335826786a198a/293972573_1058214561720597_5117622510811480396_n__250_150.jpg)
Маята се слага във водата, заедно с 1 ч.л. захар и малко брашно. В друга купа се слагат киселото мляко, содата, солта и яйцето. И двете купички се оставят за 10-тина минути да се активират. В тава се сипва брашното, прави се кладенче и се сипват двете купички.
![Стъпка 2](/files/thumbs/7/a/a/7aa7a3d2976e108f65172ca51596707721022883/294326492_760627361945173_104150231765892778_n__250_150.jpg)
Замесва се тесто. След като се събере хубаво, се прехвърля на набрашнен плот и се меси, докато се получи гладко, меко и еластично тесто.
![Стъпка 3](/files/thumbs/e/5/0/e5081873235edf53d0951eddb0de2ec7ea0dd65e/294491390_819968012719588_7938640478307741947_n__250_150.jpg)
Оставя се да втаса 1 час
![Стъпка 4](/files/thumbs/e/5/d/e5d30d13e773b3cd50c7ecb81fb63e6b86ebfd0c/294420378_506620914598204_97713052916102662_n__250_150.jpg)
В тиган се загрява олиото. Докато загрее, от тестото се късат топки и се оформят мекици. След като олиото загрее, мекичките се пържат до златисто. Броя зависи от големината на мекичките. При мен излязоха 18 бр. Да ви е сладко!