В кухнята

Тук е мястото, където събираме всички функционални и практични решения за твоята мечтана кухня. А защо да не споделиш с нас и своя личен опит?

Как да подредим кухнята

27.09.2011 г. 01:11
5407
От край време кухнята в бита на българина е една от най-ползваните помещения. Обикновено това е стаята, в която се събира семейството сутрин за закуска и кафе и вечер за вечеря. Тук се споделят важните семейни новини, приготвя се храната за любимите ни хора и това е кътчето където общуваме. Важно е кухнята да бъде уютна, стилна и удобна.

Цветовете, трябва да бъдат добре подбрани. Разбира се изберете цявт който вие самите харесвате най- много, но не забравяйте че цветовете могат да повлияят на апетита. Светлите тонове оптически увеличават пространството, докато по-тъмните го намаляват. Оранжевият цвят в различните му нюанси носи енергия, а зеленият отпуска и създава усещане за лекота, комбинацията от сиви и бели тонове пък придават стил и благородство на кухнята. Независимо на какъв цвят ще се спрете, имайте предвид че материалите са не –по малко важни за уюта и удобството. Определено подът на кухнята трябва да бъде от материал, който се мие лесно – плочки или балатум. Ако се спрете на тапети за стените предпочетете такива които понасят влага и могат да се мият. Около печката и мивката най-добре сложете плочки или друго предпазно покритие, тъй като често пръска вода или мазнина и лесно се зацапва.

Вградената кухня ще ви спести доста пространство, тъй като може се изготви по индивидуален проект, а и можете да вградите всички електроуреди в шкафовете - миялна машина, хладилник, печка и дори пералня. Важен елемент от модерната кухня е абсорбаторът, който поглъща неприятните миризми.
Добра идея е да поставите печката, мивката и мястото за рязане и приготовление на храната близо едно до друго, за да си спестите притичване из кухнята. Още един плюс на вградената кухня е че имате възможност да си поставите плот върху шкафовете и вградените уреди, което е изключително удобно, а може да бъде и красиво допълнение на аранжировката ви. Имате възможност да поръчате плот със специален рисунък или дори с пейзаж.