Великден

Обичаш ли приготовленията за Великден? Шарените яйца, топлите козунаци, семейните сбирки и вкуснотийките? Ако отговорът ти е да, попаднал си на точното място. Тук ще те запознаем отблизо с историята на великденските традиции, ще ти покажем някои хитринки в приготвянето на празничните гозби, както и най-добрите методи за боядисване на яйцата.

Великденски сладки изкушения по света, за които не знаеш

11.04.2015 г. 18:13
2988
Великденски сладки изкушения по света, за които не знаеш

Великден е един от най-светлите празници, който се чества в почти всички краища на света. По това време Великденските ястия навсякъде са вдъхновяващи, много разнообразни и богати на символика.
Продължи да четеш, за да разбереш какво включва традиционната трапеза на 6 различни нации.

 

 

Италия: Colomba Pasquale (Коломба Паскуале)

 

 



Снимка: spettegolando.it 

В Италия един от най-големите великденски символи е козунакът Коломба. Приготвя се винаги във формата на гълъб, който символизира Светия дух, човешката душа и миролюбието. Тестото за великденския гълъб наподобява това на козунака, но интересното тук е, че се замесва без прясно мляко.  По вкус се доближава до десерта панетоне, но вместо стафиди се използват захаросани кори от цитрусови плодове. Коломба се украсява с бадеми и захарни топчета, като бадемите се считат за символ на мъдростта.

 

Мексико: Capirotada (Капиротада)

 



Снимка: whatscookingmexico.com 

 

В Мексико за Великден на почит е традиционният хляб Капиротада.

 

Това е вид ароматно мексиканско тесто, което се замесва със стафиди, карамфил, канела и сирене. Смята се, че всяка една от съставките на хляба символизира страданията на Христос: карамфилите са гвоздеите, канелените пръчици – дървения кръст и хляба – Тялото Христово.

 

Финландия: Mämmi (Мямми)

 



Снимка: popsugar.com 

Финландците посрещат Великден с много стар традиционен сладкиш – мямми. Приготвя се от ръжено брашно с препечен до кафяво малц. Мямми се запича в картонени кутийки, наподобяващи кора на дърво. Сервира се със захар и сметана. Във Финландия на красиво украсената великденска трапеза винаги се слага и традиционната „пасха“. Това е вид чийзкейк от извара и сметана, които се пресоват в специален съд с формата на пресечена пирамида.

 

Англия: Hot Cross Buns (Сладки кифлички)



Снимка: realfood.tesco.com 

В Англия на трапезатa за Великден винаги присъстват така наречените сладки кифлички със стафиди или френско грозде украсени с кръст. Тази традиция съществува още от англосаксонците, които приготвяли многобройни ястия в чест на англосаксонската богиня на светлината и пролетта Еостре. Кифличките се ядат на Разпети петък.

 

Русия: Пасха

 



Снимка: rautdv.ru 

В Русия един от най-старите и най-популярните традиционни великденски сладкиши е пасха. Името на десерта произлиза от думата пасха, което означава Великден на руски. Пасхата прилича на чийзкейк и има формата на пирамида. Приготвя се от пресована извара, яйца, сметана, стафиди и захар. В Русия това е неизменна традиция, която чества края на Великите пости.

 

Гърция: Tsoureki (Цуреки)

 



Снимка: torontocooking.ca 

Цуреки е традиционен гръцки козунак, който се приготвя по Великден. Формата му наподобява венец, декориран със сусам и захар. В средата се поставят боядисани в червено яйца, които се считат за символ на Христовата кръв. Цуреки се приготвя винаги на Велики петък.

Споделете в нашата Facebook страница други традиционни ястия по света, които знаете.