Пандишпанова торта със сметана и сладко от вишни
Приготвяне на пандишпана:
Пресяваме предварително брашното , поставяме бакпулвера в него и разбъркваме с лъжица.
Яйцата и захарта се разбиват до увеличаване на обема 3-4 пъти.
Брашното се изсипва на малки порции при горната смес, като се бърка с лъжица до пълното им смесване.
Получената смес се изсипва в затоплена тава, предварително намазана с олио и поръсена с брашно.
Фурната предварително се загрява, пече се около 30 минути при температура 180 градуса.
След изстиването на изпечения блат (около 10 минута след изваждане) се отстраняват с нож получените корички отдолу, отгоре и от страни.
Приготвяне на сиропа:
Захарта и водата се варят до кипване.
След пълното им изстиване се поставя ванилията.
Сиропът се разделя на две равни части за двата блата поотделно.
Приготвяне на сметаната за нанасяне върху блатовете:
Разбива се с миксер до получаване на гъста смес.
Подреждане и оформяне на тортата:
Първият блат се залива равномерно със сироп. Намазва се със сметана.
Поставя се втория блат отгоре (обърнат ).
Залива се със сироп.
Цялата торта се намазва със сметана.
Украсяваме я с другата част от сметаната.
Поставя се в хладилник за няколко часа след което се нанася и сладкото от вишни.
Не е ли множко по 8 яйца в блат? И цял литър сметана? Това няма да е торта, а цяло тортище...........
Тази рецепта е предвидена за по-голяма торта, която е подходяща за семейни събития или празници, или когато просто искате да си поголемите сладкарските умения. Все пак, ако искате да направите по-малка торта, можете да намалите количествата на половина.