Никулден

Никулден е празникът на рибарите и моряците и както традицията повелява, на този ден се яде риба. Тук ще те запознаем с разнообразни вкусни рецепти, както и с различните тънкости в приготвянето на Никулденския шаран. Коя е твоята любима рецепта? Сподели с други любители на празника, като теб, и научи много нови неща от тях.

Меню с рецепти за Никулден

02.12.2012 г. 01:12
17097
Това е един от най-големите семейни празници, чествани през зимата.

Празникът е посветен на Св.Никола - покровител на моретата, на моряците и рибарите. За свой патрон го почитат също и банкерите и търговците.

Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. При почистването на рибата жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях, той се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки. Обикновено рибата, която се приготвя е шаран, защото според поверието той е "слуга на св.Никола". Легендата гласи, че веднъж, когато св.Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Св.Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

Обредните хлябове в чест на светеца са: боговица, светец, кравай, параклис и никулски хляб. За курбан се поднася печен шаран или рибник. Шаранът, напълнен с ориз или булгур, с орехи и стафиди, се пече цял и след прикадяване се разчупва и раздава. Рибникът също е шаран, който се пече обвит в тесто, разплескано и намазано с олио. По него се правят шарки или се налепват тестени пръчици и топчици, изобразяващи гръбнака и опашката на шарана, очите му.

Трапезата не се вдига цял ден. Тя е на разположение на гостите. Освен риба и хляб на нея има още фасул, сарми и други постни ястия, напоени със зехтин или шарлаган (масло от орехи или сусам).

Ето и нашето меню с рецепти. Весел празник и приятни кулинарни забавления.

Никулденски Шаран
Пълнен шаран
Пълнен Шаран с ориз и гъби на фурна
Пълнен шаран с орехи
Шаран в тенджера
Шаран в тесто
Шаран на фурна
Шаран с картофи
Шаран със сос