Празници

Какво са празниците без специални приготовления и вкусна трапеза? Разбери тук какво да сготвиш за любимия си празник, а защо не и да добавиш своята рецепта в блога.

На Свети Валентин „Обичам те” звучи на всички езици

09.02.2012 г. 22:45
2330
На Свети Валентин „Обичам те” звучи на всички езици
Чудесна новина, скъпи дами! Пролетта чука на вратата, щом днес е Свети Валентин. Бързичко влезе в живота ни този чуждоземски празник, в което няма нищо учудващо, защото няма друг ден, тъй свързан с любовта. А тя е навсякъде, както знаете. Макар че в името му присъства думата “свети”, това е един чисто светски празник. Все пак на 14 февруари наред с Венера, Афродита, Купидон споменаваме Свети Валентин. Защо всички хора по света знаят името му?

Има много легенди, но най-разпространената ни отвежда в Римската империя през 3 век – времето на император Клавдий. Императорът бил твърд и властен човек със склонност към военните екшъни, които били смисъл на живота му. Така си представял световната слава. Обаче много от войниците му не били тъй воинствено настроени, както му се искало. И те били гушкани от майките си хора, като всички останали. И като ги държали по бойните поля с години, въобще не забравяли, че има жени по света. Сиреч, за разлика от пълководеца, ги теглел любовният романс. В мъжествените им гърди зад броните биели същите влюбчиви сърца като на всички други хора. Природата си е природа и те задиряли и ухажвали девойките. Всичко това завършвало със сватби, воините се превръщали в домошари, и до един се оставяли да ги командват новите им императори – съпругите. От това армейският боен дух страдал, да не говорим за бойната и политическата подготовка. Ето защо Клавдий се позамислил и издал закон, който забранявал на войниците да се женят. А както знаете, щом има закон, има и нарушители. Такъв бил нашият герой – свещеникът Валентин, който направо се специализирал в тайни венчавки на изтерзани любовници. Това стигнало до ушите на Клавдий и той хвърлил хуманиста в затвора. Според една от версиите Валентин срещнал любовта на живота си именно тук. Тя била хубавата, но сляпа дъщеря на надзирателя, която прогледнала благодарение на него. И не само – щом го видяла, го залюбила. Само че Валентин бил безмилостно екзекутиран на 14 февруари 270 г. По-късно католическата църква се възползвала от чудесната история и го въздигнала до светец. С това привлякла влюбените на своя страна, понеже те вече го смятали за свой покровител.

Постепенно този ден започнали да наричат Ден на влюбените. В различните страни по различен начин го празнуват, но има едно общо нещо – това е денят, в който по някакъв начин проявяваш чувствата си. Някои стигат до заветното “Да” именно използвайки празника. Спектърът на проява на любов е от платоническа през нежна еротика до харда... Зависи от човека. Освен това в любовта няма срамни неща и всичко е позволено.

Например на този ден западната жена може да се обърне към случаен, но симпатичен самец и да го помоли да се ожени за нея. Ако той не е готов /в 99 процента от случаите/, трябва да й благодари за честта и да й подари копринена рокля. Което както знаете, не се случва /виж горните проценти/.
Или пък ако жена приеме от мъж подарък – нещо за обличане, значи е готова да се омъжи. Няма начин, особено ако подаръкът касае онази част от тялото, която обличаме най-напред.

Има и поверие, че ако на Св. Валентин момата види врабче, ще се ожени за бедняк и ще бъде щастлива с него, ако види щиглец – ще вземе милионер /за щастието нищо не е казано/.

Англичаните на този ден поздравяват кучетата си наравно с любимите. Едно време в Уелс влюбените правели лъжици и ги подарявали един другиму. Лъжиците били украсени със сърчица, ключета и тем подобни, сиреч казвали – ти намери пътя към сърцето ми. На подобен обичай попаднах в Страдфорд на Ейвън – родното място на Шекспир. Там ако младеж хареса девойка, иска разрешение от баща й да я разходи. Бащата му дава и парче дърво, от което младежът като се върне, трябва да покаже издялкана лъжица. Ако лъжицата е лошо направена, значи ръцете на младежа не са били където трябва и доверието отива на кино. Това нещо там наричат “спуунинг” – правене на лъжици. Не на лъжци. В Полша пък имат чудотворна икона на Св. Валентин, която помага при любовни проблеми. В Дания си подаряват изсушени цветя, а в Италия наблягат здраво на сладкишите. Французите освен че си пишат стихчета, са направили паметник – той представлява стена, на която на всички езици пише “Обичам те”. С това туристическият поток се е увеличил още повече. Да не говорим за Верона и паметника на Жулиета, на която ако хванеш едната от гърдите, ще си решиш любовния проблем. В резултат тази гърда е по-лъскава от останалата част на паметника... Само германците са вън от общия тон – за тях Св. Валентин е покровител на психично болните. То като се замисли човек, че любовта е вид лудост, прави са прагматичните германци.

И така – купидончета, рози, подаръци, сърчица, еротично бельо, картички и музика бележат този ден. Накрая неминуемо се стига до храната, защото любовта както знаете, трябва да се храни. Затова ще ви предложим няколко идеи за празничната трапеза, с които да задоволите и изненадате любимия си човек независимо от неговия вкус.

Първата рецепта приложете на прагматични мъже, за които здравата храна е и здрава любовна връзка.

Специална торта за мъже Салата от калмари с царевица и ябълки

Затова за всеки случай пригответе следното основно ястие:

Пилешки гърди с ябълки и стафиди

Надя Петрова