Здравей! Приветстваме те във #Вкуснотийки - първата социална кулинарна платформа в България! Ако се регистрираш тук ще може да качваш, разглеждаш, оценяваш и коментираш рецепти; да създадеш своя кулинарен блог и много други функции, с които ще печелиш титли, значки и нови приятели, разбира се! Ние сме като теб, затова започни още днес своето ново приключение в света на Vkusnotiiki.bg и обменяй опит с нас!

Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Чудодейните свойства на зеленчуците

26.07.2011 г. 00:00
450
Чудодейните свойства на зеленчуците

Ако ви налегнала пролетна или лятна умора, изтощени сте, потиснати и нямате сили да издържите поредната работна седмица, значи е време да се подсилите със сериозна доза витамини.


Наистина витамини на таблетки, разтворими или не, на всяка крачка, но вместо да тъпчете хап след хап по-добре заложете на истинските естествени витамини от природата – зеленчуците.

Ето няколко идеи къде и как да похапнете повече зеленчуци, хем ще доставите нужните витамини на организма, хем ще влезете във форма за предстоящата почивка и по-фриволните тоалети.


Хапвайте зеленчуци на крак или в офиса


Вместо пакет бисквити, когато влезете следващия път в магазина вземете няколко моркова или чушки, или дори ябълки и хапвайте тях докато работите в офиса.


Вечер пред телевизора, можете да заместите пуканките и чипса с лека салата от измити и нарязани зеленчуци подправени с лимонов сок.


А една сурова зелена чушка пълнена със сирене е отдавна забравена закуска позната ни от детството, която е добре да си припомним.


Гответе повече зеленчуци


Печените и задушени зеленчуци са много полезна, вкусна и лесна гарнитура към всякакви месни ястия, но ние се сещаме за тях само в заведения.


Ако нямате скара вкъщи или пък не обичате да я използвате в затворени пространства можете да запечете зеленчуците във фурната с малко зехтин. А задушените зеленчуци поръсете с кашкавал или синьо сирене.


Когато приготвяте зеленчуци препоръчваме да добавяте и ароматни подправки. Най-подходящи са мащерка, босилек и копър, но можете и да експериментирате по свой вкус.