Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Подходящата храна за лятото

29.06.2011 г. 00:00
1640
Подходящата храна за лятото

Топлото време през лятото променя и нуждите на организма, съответно храните които консумираме трябва да се променят. Поради по-обилното потене е важно де се приемат поне два литра течности на ден. Мазните и тежки храни пък трябва да се избягват, тъй като натоварват стомаха и сърцето, както и жегите и силното слънце. Организмът през лятото няма нужда за създава допълнителна топлина и не се нуждае от повече мазнини за изгаряне.
През лятото е най-добре да приемаме храна след кратка или никаква термична обработка, ястия подходящи за студена консумация и не мазни меса.
Зеленчуците в салатите и гарнитурите най-добре сервирайте сурови и подправени само с лимонов сок и растителни масла. Майонезата и сметаната не се препоръчват от диетолозите, а солта и захарта намаляват полезните вещества, които приемаме чрез плодовете и зеленчуците. Освен това приготвянето на сурови храни обикновено отнема по-малко време и спомага да намалите сметката си за ток.
Супите през лятото трябва да бъдат студени, за да охлаждат организма. Освен таратор можете да включите в менюто си и супи от спанак, лапад, киселец, коприва и др , като ги сервирате със кисело мляко, магданоз и копър.
За да укрепите организма си и да се заредите с витамини най-добре си приготвяйте фрешове от плодове и зеленчуци, и пийте повече минерална вода и студени млечни напитки. В летния сезон изобилието от плодове и зеленчуци на пазара ви осигурява разнообразие на трапезата, а в този сезоните са и най-достъпни така, че фрешът от ябълки и моркови може да замени скъпите таблетки с комбинирани витамини давайки не по-лош ефект.
Сред основните ястия най-благоприятни за организма са рибните и морски специалитети, тъй като съдържат калций, витамини А,В, D и E, желязо, фосфор, йод, магнезий и др. Те съдържат по малко въглехидрати и от тях не се пълнее. Ако все пак не сядате на масата без месо през летния сезон избирайте телешко или говеждо без мазнини, като го приготвяте варено или задушено, тъй като организмът ще го преработи по-лесно в такъв вид.