Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Италианска салата с паста Капрезе

преди 2 седмици
0
Италианска салата с паста Капрезе

Тази вегетарианска салата с паста Капрезе е подходяща за цялото семейство. Изисква само 5 продукта и 20 минути за приготвяне - Перфектна за бързо лятно хранене!

Свежа и семпла, тази лесна рецепта за паста е пълна със средиземноморски аромати и е идеалното ястие, което ще се хареса както на деца, така и на възрастни.

Кога е създадена италианската салата Капрезе

Салата Капрезе, едно от най-лесните и най-ценени ястия през лятото, е кралицата на италианските маси през летния сезон.

Сборник от италиански вкусове, който обобщава с изключителна простота всички прелести на италианския вкус.

Както подсказва името, салатата Капрезе е родена на красивия остров Капри, перлата на Неаполския залив.

Това класическо ястие е създадено около 20-те години на миналия век, когато за първи път се появява в менюто на хотел Quisisana в Капри.

Историята разказва, че Капрезе е била част от футуристична вечеря, организирана за основоположника на това историческо-културно движение, Филипо Томазо Маринети.

Съставки за паста Капрезе

Тази рецепта е готова само за 20 минути, подходяща е за вегетарианци и е приготвена с прости, ежедневни продукти.

Всъщност всичко, което ви трябва, са само 5 основни продукта от италианската кухня:

  • паста
  • чери домати
  • прясна моцарела
  • добър зехтин екстра върджин
  • пресен босилек

Силно препоръчвам да избирате разумно продуктите си, тъй като са само 5, вземете най-добрите, които можете да си позволите.

Можете и да посетите цялата рецепта за Салата с паста Капрезе

Паста

Винаги, когато е възможно, използвам паста от Граняно (малко градче близо до Неапол).

Пастата в Граняно се приготвя с помощта на уникална машина за паста и съставки. И двете придават на пастата характерна грапавост и пореста повърхност, която задържа соса много по-добре и я поддържа al dente.

Тази специална паста стана международно популярна през последните години и може лесно да се намери онлайн, в големи магазини и в повечето италиански деликатесни магазини.

Но също така можете да използвате всякакъв вид паста, която имате в къщи, но аз наистина препоръчвам да опитате пастата от Граняно, ако все още не сте.

Домати

Винаги, когато е възможно, избирайте био чери домати. Те са по-сладки и по-малко кисели. Ако ги купувате от фермерски пазар, просто помолете да опитате домат, ако е сладък, това е този.

Друг чудесен сорт за използване е datterino, който е малък като чери домата, но има овална форма и е с малко по-сладък вкус.

Зехтин екстра върджин

Опитайте се да вземете висококачествен зехтин екстра върджин, който има хиляди пъти по-добър вкус.

Моцарела

Винаги, когато е възможно, избирайте биволска моцарела и ще бъдете възнаградени.

Биволска моцарела има по-силен, но не преобладаващ вкус и кремообразна и гладка текстура. Наистина е вкусна и просто се топи в устата ви.

Можете да закупите цяла топка и да я нарежете на парчета.

Пресен босилек

Пресните големи листа босилек са силно ароматни и ще добавят към пастата ви прекрасна освежаваща нотка. Така че не ги пропускайте! Начупете нежно листата с ръка, за да извлечете целият им аромат.

Най-добрите съвети за рецептата за салата с паста Капрезе

Тази рецепта е наистина лесна за приготвяне, но ето някои от съветите ми, за да се уверите, че ще получите най-добрата италианска паста:

  • Сварете пастата al dente, така че да запази хубава и приятна текстура и да не стане кашава, след като я разбъркате с доматите.
  • Можете да добавите сурови домати, но внимателното запържване на доматите за няколко минути ще направи голямата разлика във вкуса, повярвайте ми.
  • Уверете се, че добавяте моцарелата, след като изключите котлона. Моцарелата ще се разтопи леко, но ще запази формата и приятната си текстура.
  • Добавете няколко допълнителни листа босилек и малко екстра virgin зехтин точно преди сервиране, за да извлечете целия освежаващ вкус на това невероятно ястие с паста.

Как да я съхраните

Тази италианска салата с паста се съхранява добре в хладилника до два дни. Можете да я ядете на стайна температура или студена и е абсолютно вкусна. Не препоръчвам да я затопляте повторно, тъй като моцарелата става малко гумена.

Сготвихте ли вече вашата салата?

Моля, кажете ми дали ви хареса! Оставете коментар по-долу и споделете снимка в Instagram с hashtag #vkusnotiiki или ни тагнете @vkusnotiiki. Ще се радвам да видя вашите красиви снимки и да прочета вашите коментари!