В кухнята

Тук е мястото, където събираме всички функционални и практични решения за твоята мечтана кухня. А защо да не споделиш с нас и своя личен опит?

​​​​​​​ТАЙНИТЕ НА ДОБРАТА ЗИМНИНА - СЛАДКА ИЛИ КИСЕЛА ЩЕ И СЕ РАДВАМЕ ЦЯЛА ГОДИНА!

22.08.2017 г. 21:30
4521
​​​​​​​ТАЙНИТЕ НА ДОБРАТА ЗИМНИНА - СЛАДКА ИЛИ КИСЕЛА ЩЕ И СЕ РАДВАМЕ ЦЯЛА ГОДИНА!

Няма нищо по-хубаво от цветните, приготвени през лятото конфитюри, които да подсладят студените ни зимни дни. А какво е трапезата без киселите краставички и вкусната туршия? Сега е моментът да помислим за зимнината и да се подготвим с няколко полезни съвета.

 

СЛАДКО/КОНФИТЮР

За да кажем, че сладкото ни се е получило и имаме добър конфитюр, крайният продукт трябва да съдържа 60% захар, включително и захарите в плодовете.

 

Ето и няколко съвета, за да имаме най-вкусното сладко за зимата:

  • Използваме пресни, леко недозрели плодове. Ягодите, например, и малините е най-добре да покрием със захарта и да оставим за няколко часа преди готвене. Сливите, касисът, цариградското грозде, черешите и други такива плодове трябва да бъдат леко бланширани, преди да се добави захар.
  • Пектинът, който естествено се намира в плодовете, е от особено значение за получаването на конфитюра. Но ниски пектинови плодове като ягодите, например, трябва да помогнем като ги смесим с плодове богати на пектин, като цариградското грозде, или да използваме сладка захар (с добавен пектин и лимонена киселина).
  • Правилната температуна за варенето е 104,5 ° C. Можем да разберем, че конфитюрът е готов, когато бързото, пенливо варене намалее до по-бавно и по-спокойно кипене. Малките въздушни мехурчета ще изчезнат, и повърхността ще стане гланцирана, а сместа по-гъста. По-скоро е важно да НЕ го преваряваме, защото винаги може да го върнем на огъня, ако не сме доволни от вкусовите му качества или гъстота.
  • Изпитан метод от бабите ни, е да капнем от външната мека страна на ръката, между палеца и показалеца, една капка от сладкото. Ако не се разтече, тогава имаме идеална гъстота и чудесен конфитюр.
  • За да се отървем от пяната (която е просто заклещен въздух) в края на готвенето, разбъркваваме в същата посока, докато намалее или изчезне.
  • Не трябва да забравяме, че добавянето на лимонена киселина в сладкото, служи за спиране на процеса на захаросване. Затова дори да решим да експериментираме с рецептата, не бива да пропускаме тази стъпка.
  • Измиваме бурканчетата с гореща, сапунена вода. Изплакваме, след това ги слагаме на тава за печене в много слаба фурна, за да изсъхнат напълно. Дръжим ги топли, докато напълним всичките.

 

Да видим какво сме научили като приготвим някоя от тези рецепти, добавени от други любители кулинари като нас:

Сладко от сини сливи

Сладко от диня

Сладко от рози

Бяло сладко
 

ТУРШИЯ и КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

 

Всички искаме хрупкави и добри на вкус туршии. От дълги години приготвянето им в България е традиция, останала още от бабите ни - а такива са и рецептите, които използваме.

 

Тук е момента да кажа, че ще се радвам, ако споделиш с нас бабините си рецепти. Необходимо е само да се регистрираш и да ги добавиш.

 

Знаеш, че почти всички зеленчуци са годни за приготвянето на зимнина, като е важно да са узрели, здрави и добре измити. Туршия обикновено приготвяме от цели или нарязани, понякога сурови или пък попарени зеленчуци. Вкусна туршия става и от печен или пържен  зеленчук, като най-често ги смесваме, за да има разнообразие от вкусове. В самите туршии използваме подправки като магданоз, копър, лук, чесън, черен пипер(винаги на зърна), дафинов лист, бахар, синап и др. Всяка рецепта си има своята специфика, затова няма да изпадаме в подробности относно тях.

 

Да се върнем към важната за всяка туршия хрупкавост на самите зеленчуци. Спомням си как докато баба приготвяше туршията от кисели краставички, аз винаги се провиквах “Ще са хрупкави, нали?”. А тя винаги кимаше одобрително с глава, наредила стотици буркани около себе си. Да, тя приготвяше туршия за цялата фамилия. Честно казано, докато баба беше жива аз не се интересувах как точно ги прави, въпреки че винаги я наблюдавах, но след това ми отне доста време, за да разбера как на нея винаги ѝ се получаваха хрупкави и вкусни.


 

Е, разбира се, мама беше записала по важните неща и аз най-старателно прегледах старата тетрадка с рецепти. Баба имаше своите тайни що се касае до киселите крастачики.  Сега ще ги споделя и с теб:

 

  • Трябва да подбираме много внимателно зеленчуците, които ще затваряме за зимнина - малките и твърди краставички, например, са най-важното, за да станат хрупкави и кисели след това. Винаги избираме най-малките и най-твърди корнишони. Да, колкото и да е странно това ще помогне най-много, за да получиш вкусни кисели краставички.
  • Започваме да ги консервираме възможно най-бързо. Както се казва, директно от градината в бурканите - а това е гаранция за добри резултати. Баба вече я няма, затова  търся местни производители, които могат да ми гарантират произхода или дори да ми позволят да си ги набера сам. Имай предвид, че дори и купени от пазара киселите краставички ще се получат добре, ако изпълним двете тайни - да са твърди и да ги пълним възможно най-бързо в бурканите.
  • Баба винаги изрязваше цъфтежа в края на корнишон, а после разбрах от мама защо. От десетилетия хората са смятали, че тези цветове съдържат ензими, които всъщност скашкват краставичките.
  • Накисваме краставиците в студена вода за няколко часа. Това е важно, особено, когато не можем да започнем приготвянето им веднага. Потапянето в студена вода и съхраняването в хладилника, ще им помогне да се запазят поне за няколко часа.
  • Последно, но не и по важност е добре да уточня, че баба стерилизираше краставичките и беше важно да засича времето на варене след като заври водата с бурканите. Всички вкъщи смятат, че това е една от най-големите ѝ тайни, за да са хрупкави. След като водата кипне засичаме между 3 и 5 мин., но никаго не се варят повече от това.

 

Сега е време да опитаме няколко рецепти за туршии споделени от други любители готвачи, потребители на сайта:

Люти чушлета за зимата

Шарена туршия

 

Силно се надявам съветите на баба да са ти от полза, а ти винаги можеш да ги споделиш с приятели и да разбереш какво мислят те. Знаеш, обаче, че колкото повече мнения - толкова повече възможности нещо да се обърка. Разбира се, ще се радвам ако споделиш опита си с нас, тъй като Вкуснотийки е платформа за споделяне на опит. Може да споделиш мнение или коментар и във фейсбук групата ни “ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ <3”, където пък аз всеки ден споделям интересни кулинарни идеи. Може да се включиш и ти.

 

Защо да не споделя и една рецепта за Лютеница, та нали и тя е зимнина:

Рецепта за Домашна Лютеница

 

Ще се радвам, ако написаното от мен ти е било полезно,  да го споделиш с приятели. А още по-яко би било, ако споделиш и своя опит с всички нас, като се регистрираш тук и добавиш рецепта за зимнина или някой трик, защо не и статия с твоите бабини съвети.

 

Шеф Вкуснотийки