Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Медът - универсалното лекарство

27.09.2010 г. 01:10
1604
Медът - универсалното лекарство

Медът е панацея за всички, които нямат алергия към него.

Ако във вашият дом все още няма бурканче с мед и нямате основателна причина за това време е да се запасите. Независимо дали ще го включите към аптечката или в шкафа за сладкиши и подправки, той ще ви се отплати многократно.

Определено медът е сред основните средства препоръчвани от народната медицина. Положителните му ефекти спрямо здравословното ни състояние са множество, а с изключение на случаите на алергични реакции няма болест на която да влияе зле. Медът като лечебно средство се приема вътрешно или се използва за разтривки. В него се съдържат глюкоза, фруктоза,белтъчини, ферменти на витамини, минерални вещества и органични киселини.

Като допълнително средство за лечение медът е особено подходящ при възпалени сливици, като се задържа до разтопяване в устата така, че анти-бактериалните му свойства да облекчат възпалението. Медът разтворен във вода се препоръчва при гастрити и язви и други болести на стомашно-чревния тракт. Инхалациите с мед пък имат благотворно влияние при бронхити, ларингити и фарингити. Тъмният мед е с по-високо съдържание на желязо и е много полезен за хора с анемии, като се препоръчва по една чаена лъжичка ежедневно. За неврози, депресии и мигрена подходящата доза е две супени лъжици два пъти дневно след хранене. При нарушение на съня вместо приспивателни можете да опитате с чаша вода с разтворена лъжичка мед в нея.

Освен като средство за лечение медът е и средство за превенциа на множество заболявания, тъй като подсилва имунната система. Дори и напълно здрави хора е добре да приемат по около 100 г дневно, а при деца дозата е до 50г. Медът съдържа и фолиева киселина, което прави приема му по време на бременност задължителен ако майката няма алергии.

Въпреки, че 1кг мед се равнява на над 3000 калории, повечето диети и диетолози го препоръчват. Смята се дори, че в малки количества той подпомага свалянето на излишните килограми. А в допълнение не разрушава и емайла на зъбите, както например шоколада. Медът може да бъде добър заместител на захарта, дори и в сутрешното кафе, а медените сладки изкушават с божествен вкус и аромат.

Медът се включва и в множество козметични средства, и дори може да бъде разтворен във ваната за повишаване на тонуса и подхранване на кожата.