4 Практични трика за всеки любител на авокадото
-
Как да проверим зрелостта на авокадото
- Проверете под стъблото (махнете го и вижте). Ако е ярко зелено, авокадото е готово за консумация. Жълт цвят означава, че е незряло, а тъмнокафяво показва, че е презряло.
Лично аз го използвам този метод доста често.
-
Ускоряване на процеса на зреене
- Поставете авокадото в хартиена торба с банани и ябълки.
- Обвийте го в алуминиева фолио, сложете го във фурната на 90ºC за 10 минути до 1 час в зависимост от твърдостта му. Оставете го да се охлади преди да го ядете.
Аз не бих използвал метода с печката и предпочитам да купя няколко зелени и да ги изчакаме.
-
Замразете и съхранявайте авокадото
- Пасирайте авокадото, добавете 1 ч.л. лимонов сок за всяко пасирано авокадо. Разпределете сместа равномерно в ледогенератор и замразете до използване или до 3 месеца.
- Разрежете авокадото на две, намажете месото на всяка половина с лимонов сок, след това замразете цялото в затваряща се торбичка, добро за съхранение до 3 месеца. При нужда, извадете от фризера и оставете да се размрази за около 15 минути, след това отстранете кората и авокадото е готово за употреба!
Много добри трикове, използвам ги постоянно.
-
Засаждане на авокадо
- Премахнете семето от авокадото.
- Изплакнете и изсушете.
- Забийте 3-4 клечки в най-широката част на семето.
- Окачете семето над чаша с вода, така че върха на авокадото да сочи нагоре. Водата трябва да покрива около 2 сантиметра от семето.
- Поставете на топло място за около 2-6 седмици
Няма къде да го засадя, но бих го пробвал като експеримент с детето. :)