4 Практични трика за всеки любител на авокадото

06.06.2023 г. 23:50
819

  1. Как да проверим зрелостта на авокадото

    • Проверете под стъблото (махнете го и вижте). Ако е ярко зелено, авокадото е готово за консумация. Жълт цвят означава, че е незряло, а тъмнокафяво показва, че е презряло.

    Лично аз го използвам този метод доста често.

  2. Ускоряване на процеса на зреене

    • Поставете авокадото в хартиена торба с банани и ябълки.
    • Обвийте го в алуминиева фолио, сложете го във фурната на 90ºC за 10 минути до 1 час в зависимост от твърдостта му. Оставете го да се охлади преди да го ядете.

    Аз не бих използвал метода с печката и предпочитам да купя няколко зелени и да ги изчакаме.

  3. Замразете и съхранявайте авокадото

    • Пасирайте авокадото, добавете 1 ч.л. лимонов сок за всяко пасирано авокадо. Разпределете сместа равномерно в ледогенератор и замразете до използване или до 3 месеца.
    • Разрежете авокадото на две, намажете месото на всяка половина с лимонов сок, след това замразете цялото в затваряща се торбичка, добро за съхранение до 3 месеца. При нужда, извадете от фризера и оставете да се размрази за около 15 минути, след това отстранете кората и авокадото е готово за употреба!

    Много добри трикове, използвам ги постоянно.

  4. Засаждане на авокадо

    • Премахнете семето от авокадото.
    • Изплакнете и изсушете.
    • Забийте 3-4 клечки в най-широката част на семето.
    • Окачете семето над чаша с вода, така че върха на авокадото да сочи нагоре. Водата трябва да покрива около 2 сантиметра от семето.
    • Поставете на топло място за около 2-6 седмици

    Няма къде да го засадя, но бих го пробвал като експеримент с детето. :)