Паста с традиционен сос Рагу Болонезе
Всички съвети и трикове за приготвяне на автентична рецепта за сос рагу - след като опитате оригиналния италиански сос болонезе, няма връщане назад!
Загрейте голяма тенджера с сл зехтин на слаб огън Добавете моркова, целината и лука и гответе, като разбърквате често, около минути, докато зеленчуците омекнат
Загрейте друг тиган с останалата сл зехтин на среден огън, добавете панчетата и запържете за минути, след което добавете телешката кайма и продължете да готвите, като разбърквате често, докато покафенее
Прехвърлете телешката кайма и панчетата в тенджерата със зеленчуците и увеличете котлона на средно-силен огън Налейте виното и оставете да се изпари, около минути
Изсипете доматения сос в тенджерата и добавете дафиновия лист (ако използвате) Намалете котлона на много слаб огън, покрийте частично тенджерата с капак и гответе рагуто бавно поне часа
Разбърквайте соса от време на време и ако видите, че изсъхва, добавете малко бульон През последния половин час от готвенето, наливайте млякото постепенно, докато се усвои напълно
Сосът е готов, когато достигне гъста и богата текстура Ако все още е твърде течен, гответе го още малко
Сервирайте с талиатели или друга къса паста и настърган пармезан отгоре
Използвайте прясно смляно говеждо месо, ако е възможно Опитайте се да избягвате предварително пакетирана кайма от супермаркета, тъй като обикновено е твърде фино смляна и нямате контрол върху използваното парче месо
Месото и зеленчуците се нуждаят от различно време и температура за готвене, така че ви трябват два тигана Запържете месото в единия тиган, след което го добавете в тигана със зеленчуците Алтернативно, първо гответе зеленчуците, извадете ги от тигана, след това гответе месото, след което добавете зеленчуците обратно
Не добавяйте сол и черен пипер до самия край Рагуто трябва да се овкуси, след като се сготви
След като се сготви, оставете да се охлади и разпределете соса болонезе в подходящи за фризер контейнери и съхранявайте във фризера до месец