6 ПОЛЕЗНИ КУХНЕНСКИ ТРИКА за ВСЕКИ ДЕН
Тези трикове са толкова често използвани, че е напълно задължително да ги знае всеки, които обича да готви. Те ще ти помогнат да си по-ефикасен в готвенето и да пестиш време.
Във видеото виждаш самите трикове на практика, а сега ще ти ги разкажа и един по един по-долу:
6) Лесно белене на сварено яйце
Самото име говори достатачно, като с този трик пестите доста време. Слагаме свареното яйце в буркан с малко вода и започване да клатим, още след първите няколко разклащания, черупката на яйцето ще започне да се отделя и може лесно да се отстрани след това. Воаля, готови сме с обелването на яйцата бърза, лесно и чудесно.
Беленето може да стане лесно и в стъклена чаша за вода, както може да видите на снимката по-долу:
5) Белене на чесън
Още един полезен и бърз трик, с който да спестим време в кухнята. Да, почти за всяко ястие се нуждае от ароматния чесън, затова нека се научим да белим цели глави с няколко движения и за няколко секунди.
Просто поставяме чесъна в бурканче, разклащаме добре... след това махаме люспите и разклащаме отново останалите необелени скилитки. И ето, че след няколко секунди сме готови.
4) Как да обелим киви (и други плодове) бързо и лесно
Не всеки от нас яде често киви, но този трик е полезен затова е хубаво да го знаем.
Самото белене става с помоща на чаша, или по-точно ръба ѝ.
Полезно е при беленето на други плодове, като мангото, например:
3) Рязане на банан с игла преди обелване
Да, този трик е много разпространен, тъй като е оригинален, интересен и доста впечатляващ. Най-якото при него е, че би могал да изненадаш някой приятел, ако приложиш трика и дадеш банана да бъде обелен от друг.
С няколко думи, използваме игла, с която пробиваме кората на банана като правим леко кръговито двежение ( може да видите във видеото и на снимката по-долу)
2) Ефикасно рязане на чушка
Важно е да запазим по-голяма част от зеленчука ни, а при чушките това понякога е малко трудно. Често използваме пипера в нашите ястия, затова е добре да знаем как правилно да го нарежем.
Този трик показва как максимално ефикасно да нарежем пипера, така е да използваме най-много от часта за ядене. Махаме само семките и зелената част. Ето как изглежда рязането в две снимки:
1) Лесен трик за варене и белене на картофи
Надявам се всеки от вас знае, че в кораа на картофа се намират едни от най-силните му ароматни качества, затова варенето му заедно с нея, придава един по-наситен вкус и аромат на самия картоф.
Как става? Лесно - преди да сложим картофите да се варат с нож минаваме през основата им с лек натиск. След това варим, а накрая с леко издърпващо движение с ръка отстраняваме люспата лесно и безпроблемно.
Ето как изглежда в две снимки:
Това са едни от най-често използваните от мен трикове в кухнята, надявам се да са ви полезни и да ги използвате, поне толкова често, колкото и аз. Ако и вие имате какво да споделите с мен и други любители готвачи, не се колебайте, а го направете. Всичко, което трябва да направите е да се регистрирате в сайта и да дабавите вашия трик.
А ако тези трикове ви се струват полезни и интересни, може да ги споделите с приятели в любимата си социялна мрежа чрез бутоните под заглавието. :-)