Блогът за Вкуснотийки

Вкуснотийки за всеки ден и всеки вкус! Разнообразни рецепти, съвети и хитринки те очакват в този блог. Ще подбираме най-добрите, защото това е и мястото, където ще споделяме интересни статии, кулинарни новости и тенденции и друга важна информация от кухнята на Вкуснотийки.

Топ 10 най-известни български ястия

преди 2 дни
0
Топ 10 най-известни български ястия

Българската традиционна кухня е известна със своята богата и разнообразна гама от вкусове, аромати и традиционни уникални рецепти, които радват небцето на всеки любител на храната, а чужденците остават запленени веднъж, щом опитат от тях. Нейните аромати и вкусове ни носят топли спомени от детството и ни карат да се чувстваме у дома, където и да сме, когато опитаме някое българско традиционно ястие. За да ви разкажем повече за нея, сме подготвили списък с топ 10 на най-известните ни български ястия:

1. Баница със сирене

Определено баницата със сирене е най-известният представител на нашата традиционна кухня. Приготвя се с фино точени кори, върху които се разстилат разбити яйца, в комбинация с кисело мляко и краве саламурено сирене, а понякога вместо него се използва и извара, според индивидуалния вкус и предпочитания. След това корите се завиват във вид на охлюв или се налагат цели, след което баницата се изпича. При приготвянето и, един малък хитър трик е използването на сода бикарбонат, която кара киселото мляко да шупне и прави баницата по-пухкава и по-богата на вкус след нейното изпичане. По избор, отгоре може да бъде намазана с разбит жълтък, за да придобие лъскава и хрупкава коричка. Освен тази основна разновидност, има и други видове солени или сладки баници с пълнеж от различни зеленчуци и плодове, като баницата с тиква или така нареченият Тиквеник например или баницата с праз. Но класическата и традиционна рецепта, любима на всяко поколение си остава баницата със сирене!

2. Сарми

Няма как да не отделим внимание и на неповторимия вкус на традиционните български сарми! Те обикновено се състоят от различен пълнеж, увит в кисели или пресни зелеви, както и лозови листа. Има много варианти на това ястие, като сместа за пълнежа обикновено се състои от свинска или телешка кайма, ориз или булгур, праз лук или обикновен такъв, различни билки и подправки като: чубрица, сминдух, червен или черен пипер. Сармите могат да бъдат приготвени в бял сос бешамел или пък доматен, всичко зависи от личните предпочитания и вкус. Обикновено вече завитите сарми се варят в тенджера с малко топла вода, достатъчна да покрие повърхността на сармите. Вари се на слаб огън на котлона до готовност, за около 40-50 минути. Когато сармите са готови, могат да бъдат оставени леко да изстинат преди сервиране. Обикновено се сервират и заедно с гарнитура от катък с кисело мляко, печени чушки и копър.

3. Шопска салата

Шопската салата е традиционна студена салата, която също е едно от националните ястия на България. Първоначално е създадена като продукт на българското държавно обединение „Балкантурист“ в средата на 50-те години на 20-ти век, с цел да се привлекат повече чуждестранни туристи в българските ресторанти. Често сервирана през лятото, когато може да се намери в повечето български ресторанти, салатата се състои от нарязани домати, краставици, лук, печени или сурови чушки и краве саламурено сирене. Зеленчуците обикновено се посоляват, заливат се със слънчогледово олио и отгоре се поръсват с настърганото сирене, понякога червен или черен пипер и пресен ситно нарязан магданоз. Някои хора предпочитат да заменят слънчогледовото олио със зехтин, за да подобрят ястието, но се смята, че това само разваля автентичния вкус на салатата. Идеална, лека и освежаваща за консумация през горещите летни дни, шопската салата е здравословна част българската традиционна кухня. Съчетава се много добре и с охладени български алкохолни напитки, като ракия и мастика.

4. Шкембе чорба

Шкембе чорбата е питателна българска супа, приготвена от комбинация от шкембе, вода, лук, брашно, мляко, червен винен оцет, ситно нарязан чесън, червен пипер и люти чушки. Супата се сварява добре, като при сервиране е препоръчително да се гарнира с наситнен магданоз, след което да се консумира с бира или ракия. Тази супа е добре позната в България като чудесен лек и за махмурлук, както и за оздравяване и възстановяване след прекаран грип или настинка. А вкусът и ароматът и са просто неповторими и запомнящи се!

5. Таратор

Тараторът е българска студена супа, приготвена от кисело мляко, нарязани на кубчета или рендосани на едро ренде краставици, ситно нарязан или смачкан чесън, наситнен копър, слънчогледово олио, орехи, малко вода и допълнително лед по желание. Супата винаги се сервира добре охладена и е особено популярна за консумация в горещите летни дни, като отново разбира се върви много за консумация заедно с традиционната българска ракия!

6. Боб чорба

Боб чорбата е топла традиционна българска супа, приготвена от различни сортове боб, в комбинация с лук, чушки, домати, моркови, червен и череп пипер, чубрица и джоджен. Допълнителните съставки включват различни видове наденица или месо. Особено популярна е боб чорбата по манастирски, която се приготвя в много български манастири и е напълно вегетарианска и постна. Тази семпла супа е едно от националните ястия на България, а безмесната й версия традиционно се сервира на Бъдни вечер. Боб чорбата традиционно се поднася топла в глинени купички, като е препоръчително да се поръси отгоре с наситнен магданоз, за един чудесен и свеж завършек на тази невероятна българска рецепта! По желание, боб-чорбата може да се поднесе и в допълнение с прясно изпечена питка, поръсена с балканска шарена сол или чубрица.

7. Яйца по панагюрски

Смята се, че българите са открили рецептата за това старо балканско ястие и са я обогатили, като са добавили сирене, създавайки яйцата по панагюрски. По принцип, яйцата са топлинно обработени с помощта на готварската техника наречена поширане, при която се готвят във вряща течност (вода или бульон), като температурата на течността трябва да бъде между 60 и 80 градуса, като целта е белтъкът да бъде сварен а жълтъкът да е в полутечно състояние. Така яйцата стават много сочни и вкусни. Семпло и ароматно, към ястието се добавят и различни подправки (най-често червен пипер и чесън), българско кисело мляко и бяло саламурено сирене.

8. Пататник

Пататникът е ястие, произхождащо от района на българските Родопи. То представлява ароматна комбинация от настъргани картофи и лук, подправени със сол, черен пипер и джоджен. Допълнително се добавят още и сирене, разбити яйца и нарязани червени или зелени чушки. Произходът на името произлиза от местната дума "патат", което означава картоф. Въпреки че традиционно ястието се пече на фурна, то може да бъде запечено и в тиган, като се обръща от двете страни и отгоре може да се поръси с настърган кашкавал от краве мляко.

9. Кашкавал пане

Кашкавалът пане е името на традиционния български паниран и изпържен в слънчогледово олио кашкавал. Българският кашкавал от краве мляко е известен със своята полутвърда текстура, като е особено подходящ за готвене, настъргване и разтопяване за добавка към различни видове ястия. Кашкавалът пане често се сервира като предястие в различни видове кръчми, ханчета и ресторантчета, като се смята за един вид улична храна, която често е предпочитана заради лесната си преносимост и бърза консумация. А перфектно като допълнение към ястието върви и една чаша студена българска бира!

10. Мекици

Много хора искат бързо и лесно да приготвят нещо за своята чаша чай сутрин или просто да похапнат нещо набързо. В този случай, ние си имаме мекиците, които са популярно българско ястие, като традиционни ги сервираме за закуска. Те представляват вид плосък хляб, приготвен с омесено тесто, като след това се пържат в сгорещено олио. Обикновено тестото се състои от брашно, вода, сол, олио, яйца, кисело мляко и мая за втасване. Понякога, при сервиране мoжe дa ce пopъcят c пyдpa зaxap или ĸoмбиниpaт c ĸиceлo мляĸo, мeд, cиpeнe или плодов конфитюр в зависимост от личните предпочитания.