Живот

Едно от най-големите удоволствия в живота е храната. Затова решихме тук да споделяме заедно истинската наслада от храненето и този вечен извор на живот.

Да превърнем готвенето в семейно забавление

26.09.2010 г. 01:11
1115

Много домакини се сблъскват с проблема е децата им се пречкат в кухнята и те не могат да сготвят спокойно яденето. Всъщност вместо да гоните детето от кухнята, за да го предпазите от рисковете свързани с готвенето, по–добре го научете да ви помага.

Преди години готварските тънкости са се предавали в семейството от майка на дъщеря, но днес хората са твърде заети, за да се отдадат на кулинарни забавления. А на практика ако децата помагат в кухнята те ще научат много полезни неща. Ако бъдат включени в приготовлението на храната - момчетата и момичетата ще се научат да се хранят със сготвена храна и да си я приготвят дори, когато заживеят сами. Друг голям плюс е, че докато приготвяте заедно с децата храната те са много по–склонни да ядат от тази храна след това.



За децата, готвенето не е досадно домашно задължение и те се забавляват искрено когато им позволите да ви помогнат в кухнята. На практика детето може да бъде перфектен помощник още от съвсем ранна възраст ако му възлагате подходящи задачи. Още на 3-4 години може да помолите детето да измие плодовете или зеленчуците, да ви помогне с чистенето на ориза, да забърше масата, да меси тестото, или да изрязва сладки със специални формички. Когато яденето е готово задължително ги похвалете пред останалите членове на семейството, така децата ще бъдат особено щастливи.

Когато пораснат малко в предучилищна и начална училищна възраст те могат да ви четат рецепти, да пишат списъци с покупки, да смесват съответни количества от дадени продукти, да бъркат, стриват и намачкват различни храни. Все пак е добре докато са още по-малки да не позволявате на децата да боравят с нож, електроуреди или горещи храни защото има опасност да се наранят. Винаги докато готвите обяснявайте на детето, къде са опасностите в кухнята и как да ги избегне.

Детето на 10-13 години вече може да ви помогне в избора на подходящо меню да сготвят по-лесни неща под ваше ръководство, да използват нож, ренде, миксер. В тази възраст вече можете да допуснете детето и до печката като отново го предупредите за рисковете от изгаряне. Разбира се, все още не можете да оставите детето съвсем само в кухнята, добре е да бъдете наоколо да давате съвети или да наблюдавате мълчаливо. След още две-три години вече ще можете да оставите тинейджъра сам да приготви вечеря по свое желание. Важно е всеки път когато готвите заедно да оставяте детето да помага и в почистването и сервирането на храната за да се научи на неправилни навици. И не на последно място не се ядосвайте ако обърка нещо, все пак е дете. Превърнете заниманията в кухнята в забавление за вас, за детето а защо не и за съпруга. Ето това е една чудесна идея как да прекарате дъждовния уикенд – приготвяйки здравословна и вкусна храна, а след известно количество тренировки можете да поканите и гости на „детска вечеря”.