Живот

Едно от най-големите удоволствия в живота е храната. Затова решихме тук да споделяме заедно истинската наслада от храненето и този вечен извор на живот.

Хубавото кафе прави денят ти приятен

08.08.2011 г. 00:00
1409
Хубавото кафе прави денят ти приятен
Как да избираме смляно кафе?

Всички ние, които започваме деня си с чаша кафе, ценим кафето. Това е един сутрешен ритуал, който създава настроение за през деня, ето защо и вкуса на кафето има толкова голямо значение. Всъщност чаша ужасно кафе може да развали и най-доброто настроение и да изтрие усмивката от лицето на най-лъчезарния човек. Днес на пазара се предлагат множество марки и видове кафе, така че със сигурност има за всеки вкус, проблемът е докато го откриеш точно това, което харесва на теб.

Важно е да знаеш кое има значение и как да избереш.
За най-добър резултат кафето трябва да бъде смляно по начин подходящ за приготовлението му. Кафето за джезве( турско кафе) трябва да бъде по-ситно, от това за еспресо машина. За това е важно да вземете опаковка предвидена за приготовление според вашите желания. Вкуса на кафето зависи и от степента на препичане. Френските селекции обикновено са силно препечени и съответно с по-силен аромат, а италианските са средно препечени. Можете да разпознаете степента на препичане по това колко тъмни са зърната, по-тъмните са по-препечени.
Купувайте кафе от специализирани магазини и избирайте познати марки, тъй като се предполага, че така ще получавате по-висококачествен продукт. Не се водете от цената тъй като тя не винаги е гаранция за качество.

Имайте предвид, че ароматното кафе се получава чрез ароматизация на зърната и за него не винаги се използват най-качествените зърна. Винаги четете надписа на опаковката подробно, така ще разберете какъв е произхода на кафето и сортът или смеската от сортове. Не забравяйте, че вкуса и аромата на кафето зависят силно от региона, в който е произведено. Кафето гледано в плантации обикновено се обработва на място, а най-хубавото кафе обикновено е обозначено като 100% колумбийско или хавайско.

Разбира се разни хора, разни вкусове и това, което е идеално за едни, за други е ужасно. Когато избирате кафе е добре да сте наясно и с някой дребни характеристики на кафето според региона на отглеждане.

Арабското кафе има ароматна шоколад и е един от най-старите сортове. Кафето от Бразилия в повечето случаи се предлага средно или доста препечено и оставя лек сладникав вкус. Колумбийско кафе е силно препечено,с аромат на плодове и е леко кисело на вкус. Кафето отгледано в Коста Рика е с по-слаб аромат и се предлага силно препечено. Кенийското кафе пък е сухо и с кисел вкус, средно или силно препечено. Хавайското както и етиопското кафе са със сладък вкус, като при хавайското се усеща аромат на плодове. Страните от централна Америка пък отглеждат най-вече сортове подходящи за леко препичане.

Ако ви е трудно да определите какво кафе ще допадне най-много на семейството ви , можете да изпробвате няколко различни типа, тъй като се предлагат и много малко опаковки. Също така ако не ви допада нито един вид кафе, в специализираните магазини могат да смелят и смесят различни сортове по ваш избор. Тъй като кафето е едно от малкото удоволствия които си позволяваме в иначе напрегнатото и забързано ежедневие, не правете компромис с неговия вкус и аромат