Chef Vkusnotiiki
ЗА рецептата

Направете най-добрата рецепта за домашно тесто за пица - всичко, от което се нуждаете, са 5 прости съставки, за да приготвите автентична италианска пица у дома.

Нужни продукти
500 мл хладка вода
половин чаена лъжичка суха активна мая (или прясна мая 5 гр), (1.5 гр)
щипка захар
3 ч.л. фина морска сол
1 с.л. зехтин екстра верджин
900 г. брашно със средна сила (изберете между брашно за хляб/брашно тип 00/брашно за пица)
400 г. сос Маринара или сос за пица
300 г. пресни топки моцарела, нарязани и подсушени с кухненска хартия
шепа листа босилек
Нужно Време
подготовка 360 минути
готвене 20 минути
общо 380 минути
Стъпки

Поставете 450 мл хладка вода (не използвайте гореща вода!) в малка купа, поръсете маята и щипка захар отгоре, разбъркайте и оставете да престои 5-10 минути, докато сместа стане хубава и шуптяща.

В отделна малка купа смесете останалите 50 мл вода с морската сол и оставете настрана.

Изсипете сместа вода + мая в миксера, добавете зехтина и използвайки куката за месене, започнете да месите на ниска скорост и постепенно добавете пресятото брашно.

Смесете всички съставки за около 5 минути, като добавите сместа вода + сол към края, и продължете да месите, докато тестото стане гладко и спре да лепне по стените на купата. Ако тестото е още лепкаво, поръсете още малко брашно, ако е твърде сухо, добавете още малко вода.

Прехвърлете тестото върху чиста работна повърхност, поръсена с брашно, и го работете с ръце, докато стане гладко и равномерно.

Прехвърлете тестото в леко намаслен голям съд и покрийте с стреч фолио или влажна кухненска кърпа. Поставете купата на топло място (около 24-27°C) и оставете тестото да почива за около 2-3 часа, докато удвои размера си.

За да проверите дали тестото е готово, леко потопете пръста си в тестото, ако дупката се възстанови бавно, значи тестото е готово.

Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност. Разделете тестото на 180-200 грама парчета с помощта на шпатула за тесто или остър нож.

Работете всяко парче тесто с ръце, докато оформите гладка и равномерна топка, след което прехвърлете в леко намаслена тава и покрийте с леко влажна кухненска кърпа.

Оставете топките тесто да втасат за още 3 часа и използвайте в рамките на 6 часа.

Как да изпечете основата за пицата

Загрейте фурната си до 250°C-280°C. Ако имате опция за вентилатор, включете го. Поставете тавата за печене (или камък за пица) на средния рафт, в противен случай поставете тавата за печене на най-ниския рафт.

Разтеглете топката за пица с ръце, оформяйки голям кръг, и разпределете достатъчно сос за пица отгоре, като оставите борд за кората на пицата.

Внимателно плъзнете пицата върху тавата за печене или pizza stone и я поставете във фурната. Печете пицата за около 3 минути. Добавете нарязана моцарела и печете още 1-2 минути.

Извадете пицата от фурната, разпръснете няколко листа босилек отгоре и сервирайте.

сготвих

Хранителни стойности

Размер на порцията: 1 парче

Калории
550
Общо мазнини
20g
Наситени мазнини
10g
Холестерол
50mg
Натрий
700mg
Въглехидрати
75g
Фибри
5g
Захари
4g
Белтъци
22g
Често задавани въпроси
Мога ли да използвам обикновено брашно вместо брашно за хляб или брашно тип 00?
Как мога да съхранявам тестото, ако не го използвам веднага?
Мога ли да замразя тестото за пица?
Мога ли да използвам различни видове сирене вместо моцарела?
Какво да направя, ако тестото не втасва?
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти