ЗА рецептата

Бързо и лесно можете да си приготвите това Тирамису, дори и без сирене маскарпоне. Ще видите, че ефекта е поразителен. Ето и малко история за Тирамису. Според една от най-разпространените легенди, този десерт за пръв път е бил приготвен в Сиена (Италия) в чест на гостуването на тосканския херцог Косимо Медичи ІІІ. Сладкишът толкова много се усладил на височайшата особа, че бил наречен "Супата на херцога". По време на едно от своите пътувания из страната, херцогът оставил рецептата във Флоренция - по онова време световен интелектуален център, което положило началото на "звездната слава" на тази "супа" и много скоро тя станала известна и сред чужденците. Не след дълго десертът започнал да се приготвя и в Англия, където получил наименованията "Английска супа" и "Trifle". Десертът станал много популярен (най-вече заради името си, което означава "изправи ме, вдигни ме на крака") и много бързо заема място в менюто на останалите заведения, най-напред в града, а после и в цяла Италия. В ресторант "Le Beccherie" правят десерта с натопени бишкоти в силно неподсладено еспресо, крем от маскарпоне и цабалионе и горчиво какао на прах.

Нужни продукти
2 пакета бишкоти
250 гр. извара
250 мл. сметана
5 яйца
1 ч.ч. захар
100-150 мл. коняк(или ром)
нес кафе
какао
Нужно Време
подготовка 45 минути
готвене 90 минути
общо 135 минути
Стъпки

Жълтъците се разделят от белтъците. Жълтъците се смесват със захарта и се разбиват до получаване на еднородна смес.
Белтъците се разбиват на сняг с малко захар.
В отделен съд се разбиват сметаната и изварата.
Кремът от жълтъците се слага на водна баня, като се бърка, за да се стопли. Маха се от котлона.
След това се смесват трите отделни крема (жълтъци, белтъци, сметана) и се разбъркват.
Нес кафето се разтваря в гореща вода (прибл. 2-3 ч.ч) и се добавя конякът (ромът).
В тавичка се сипва част от крема, поръсва се с малко какао и се прави ред бишкоти, които предварително са напоени в сместа от кафе и коняк.
Прави се ред крем, ред бишкоти.
Накрая кремът, които остава най-отгоре можете да поръсите с какао или с нес кафе, по ваш избор.
Оставя се в хладилник да престои.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти