Любопитно

Интересно ли ти е да научиш повече за най-любимите си храни? Тук ще споделяме редица любопитни факти, трикове и хитринки от кулинарния свят.

Какво (не) знаете за бананите

27.09.2010 г. 01:11
4726
Какво (не) знаете за бананите

Бананите са любим плод на малки и големи още от годините, в които бананът беше деликатес внасян единствено по Коледа и в ограничени количества. Дали това се дължи на километричните опашки и дългото чакане или на приятния вкус и хранителните свойства на тропическия плод няма значение, факт е че и днес когато бананите са напълно достъпни те са предпочитани сред плодовете.

Всъщност бананът е изключително лесен за пренасяне, може да се консумира навсякъде, щом се свали обвивката му, не е необходимо да го измиеш или да го съхраниш в хладилник. Той се разгражда бързо и съответно помага за възстановяване на изгубената енергия, съдържа витамин С и калий, и е предпочитана храна и от много спортисти.

Бананите всъщност идват от джунглите на Азия,а изразът „бананова република” отдавна вече няма нищо общо с бананите, а само с маймуните и техните дивотии. :-)

Бананите виреят при тропичен климат с много слънце, вода и богата на хранителни вещества почва. Разсажда се от издънки на корените. Стъблата на растението не са твърди и към тях се поставя кол за подпора (като при доматите) и по тази причина те не могат да устоят на силен вятър.

Бананите се берат зелени около 8 до 10 седмици след появяването им на стъблото. Оставят се да до узреят в специални заводи. Причината е че ако се остави плода да зрее на дървото, кожата му ще се пръсне и плода ще стане напълно безвкусен.

Зелените банани са подходящи за готвене и най-вече за печене. Ако искате да оставите бананите да до узреят можете да ги оставите в хладилника и ще станат сладки, но така кожата им ще почернее. На стайна температура кожата на банана не почернява, а ако оставите банана в кафяв хартиен плик за през нощта също ще подпомогнете до узряването му. Ако в плика с по-зелени банани добавите един по-зрял другите банани ще узреят по-бързо.

Предварително обелените банани могат да се замразяват в вакумирани пликчета.

А кожата(обелката) на бананите също може да бъде използвана, например за подхранване на розовите храсти. За целта заровете обелката от банан в близост до корените на храста.

 


 

Още няколко любопитни, сериозни и на моменти весели факти за бананите:

  • Научното име за банана е musa sapientum, което означава "плод на мъдреците".
  • Бананите плуват във вода, както ябълките и дините.
  • Хавай е единственото място в САЩ, където бананите се отглеждат в търговската мрежа, въпреки че по едно време те също се отглеждат в Южна Калифорния и Флорида. По-голямата част от бананите, които американците ядат, идват от страни в Латинска и Южна Америка, включително Коста Рика, Еквадор, Колумбия, Хондурас, Панама и Гватемала.
  • Типът банан, който виждате в супермаркета, се нарича Cavendish банан. Предпочитаният сорт първоначално е Грос Мишел, който по същество изчезва до 1960 г. благодарение на гъбата-болест, кръстена на Панама.
  • Някои култури (най-вече Япония) използват влакното в банановото растение, за да направят плат и понякога дори хартия.
  • Най-бързият маратон, управляван някога от състезател, облечен като плод, е бил 2 часа, 58 минути и 20 секунди, отбелязани на маратона в Барселона на 6 март 2011 г. Бегачът беше Патрик Уитман от Обединеното кралство, облечен като банан.

Още малко статистика:

  • Повече от 100 милиарда банани се консумират всяка година в света, което ги прави четвъртият най-популярен селскостопански продукт.
  • Американците ядат средно 27 паунда банани на човек всяка година.
  • Повече от 96% от американските домакинства купуват банани най-малко веднъж месечно.
  • 51% от бананите се консумират за закуска у дома.
  • Най-високата средна консумация на банани на глава от населението в света е в Уганда, където жителите ядат средно по 500 паунда банани на човек всяка година. Всъщност, угандската дума matooke означава както "храна", така и "банан".
  • Индия произвежда повече банани от която и да е друга страна на планетата, което представлява около 28% от световната култура. (Китай е номер две, с десет процента.)
  • Един човек в Индия веднъж изял 81 банана за половин час.
  • Повече песни са написани за бананите, отколкото за всеки друг плод.

 

Ако статията ти беше интересна и забавна, моля сподели я в любимата си социална мрежа, чрез бутоните под заглавието!