Празници

Какво са празниците без специални приготовления и вкусна трапеза? Разбери тук какво да сготвиш за любимия си празник, а защо не и да добавиш своята рецепта в блога.

На 8 ноември се отбелязва Архангеловден

30.10.2011 г. 22:19
3108
На 8 ноември се отбелязва Архангеловден
Тачи се в чест на св. Архангел Михаил – Архистратег на цялото небесно войнство от ангели. Неговата закрила е необходима на християните в духовно – нравствения живот и в борбата с изкушенията и злото. Като вожд на небесните сили, св.Архангел Михаил е покровител и на земните стратези – полицията. Според народното вярване човешката душа след смъртта не може да напусне тялото, ако не дойде св. Архангел (Рангел – душевадник, вадидушни) да я извади и вземе. Затова, за да излиза тя по-леко, този ден се отбелязва и спазва стриктно. С този празник е свързана и една от най-големите задушници през годината – Рангеловската, в събота преди празника. След тържествената служба в църквата се гостува у именници. В много къщи се коли курбан за светеца.

Традиционната трапеза включва: чорби и ястия от овнешко и шилешко месо, жито, постен фасул, обредни хлябове - пити, погачи, Рангелов хляб, Параклис.

Пита за Рангеловден

Забелязали сте, че има традиция в народната ни кухня през кой сезон какво месо да се поднася. През пролетта – агнешко, лятото – кокошка, пиле, есента – овче, а зимата неизменно свързваме с прасето.

Както и на Димитровден и други есенни празници, на този ден се приготвят ястия от овче и шилешко месо, при това за последен път. Тази традиция е много стара и дълбоко свързана с народния бит, чисто прагматично наложила се.

Просто през летния сезон агнешкото позастарява и започва да става рядкост – агнетата се раждат в ранна пролет. Смята се, че най-добро е овнешкото от 2-3-годишен овен, до една година то е шилешко. Овнешкото е добре да се яде през зимата – от ноември до края на март. Неприятният му за някои вкус идва от тлъстината, затова се препоръчва тя да се изважда и размесва с мас или масло.
Овнешкият бут може да служи за имитация на дивечово месо, ако се маринова преди готвене.

Предлагаме ви две традиционни есенни чисто нашенски гозби с овнешко месо, достойни да почетат Рангел.

Овнешко с прясно зеле
Овнешко гювеч

Надя Петрова