Карамелизираме 1 ч.ч. захар и обливаме по стените и дъното на формичка за печене.
Нареждаме нарязаните на шайбички кроасани.
Загряваме леко млякото, разбъркваме добре яйцата и ги смесваме с него, захарта и ванилията. Получената смес изсипваме върху кроасаните като изчакваме малко да попият кроасаните и тогава доливаме втората половина от яйчената смес.
Напълваме до горе формичката и я слагаме в тава със студена вода. Печем на 160 С за около 50 мин.
Ако водата заври- доливаме още в тавичката. Ако кроасаните се запекат отгоре, а е рано за вадене- покриваме ги с фолио.
При готовност изключваме и отваряме фурната и оставяме тортата вътре за 15 мин. После я изваждаме, но не я махаме от тавата с вода, докато водата не изстине напълно.
Когато и тортата е изстинала я прибираме в хладилника. След няколко часа я обръщаме в подходящ поднос и поливаме с карамела, който е останал по формичката.
Използването на карамел в тази рецепта помага за образуването на сладко и леко хрупкаво покритие около кроасаните. След печене и охлаждане, карамелът трябва да се отдели лесно от формата. За да улесните този процес, със сигурност може да използвате форма с незалепващо покритие. Може също да оставите тортата да се охлади напълно преди да опитате да я обърнете, за да минимизирате риска от залепване.