Тортата я правя за първи път по рецепта на баба ми и стана страхотна
За да приготвите блатовете на тази торта е необходимо първо да смесите киселото мляко и содата. след което е нужно да се разбият 6 яйца със захарта, която е 2 ч.ч и към тях да се добавят киселото мляко със содата, брашното-3 ч.ч, олиото и ванилията- 3 бр. От получената смес се изпичат три еднакви блата
За да си приготвите ваниловия крем е нужно да загреете млякото със захарта, която е една чаена чаша, а след това да разбиете останалите ви четири яйца с осемте супени лъжици брашно. След като сте ги разбили, ги добавяте към загрятото мляко и бъркате, докато кремът се сгъсти. Слагате ваниловите прахчета и капките есенция, както и настърганата кора лимон и маслото.
За да стане тортата по-сочна е нужно да си приготвим захарен сироп като в малка касеролка сложим 2-те чаени чаши вода с шесте чаени лъжици захар и да бъркаме, докато не се получи гъст сироп.
Когато блатовете са изпечени и изстинали и когато кремът е изстинал, може да започнем реденето на тортата. В подходящ поднос се слага първият блат, с помощта на черпаче се сипва обилно по него от захарния сироп, след това се маже с крем. Когато първият е готов, отгоре се слага втория и така пак сироп, крем и орехи. Когато сложите и последния блат е нужно да намажете цялата торта с крема, да поръсите навсякъде с орехи и да украсите по желание. На снимката съм използвала плодчета от ягоден компот. Тортата трябва да престои една нощ в хладилник.