Chef Vkusnotiiki
ЗА рецептата

Кремообразно, луксозно, но невероятно лесно за приготвяне, това ризото с гъби е италианска комфортна храна в най-добрия ѝ вид.

Нужни продукти
2 с.л. зехтин екстра върджин
300 г. горски гъби, почистени и нарязани на малки парчета
1 бр. шалот, ситно нарязан (стар лук)
320 г. ориз Карнароли, Арборио или Виалоне Нано
60 мл. бяло вино
1 л. зеленчуков бульон или пилешки бульон
3 с.л. масло
80 г. пармезан, ситно настърган
2 с.л. пресен магданоз, ситно нарязан
Морска сол и черен пипер на вкус
Нужно Време
подготовка 5 минути
готвене 20 минути
общо 25 минути
Стъпки

Загрейте голяма тенджера със зехтина. Добавете гъбите и шалота и запържете, като разбърквате често, за 7-8 минути. Добавете малко бульон, ако е необходимо.

Прехвърлете гъбите в отделен съд и върнете тенджерата на котлона на средно-слаб огън. Добавете ориза и го запържете за 1-2 минути, докато стане прозрачен, като разбърквате често.

Добавете виното, продължете да разбърквате ориза и го оставете да се изпари.

Добавете един черпак бульон и разбърквайте, докато оризът го поеме. Върнете гъбите в тенджерата с ориза и разбъркайте всички съставки заедно.

Продължете да добавяте бульон по един черпак и гответе, докато оризът се свари, но остане al dente (твърд на захапка).

Подправете със сол и черен пипер и опитвайте от време на време, за да проверите дали оризът е готов. Ще отнеме около 15 минути, за да се свари al dente.

След като е готово, махнете тенджерата от котлона и оставете ризотото да почине 2-3 минути. Добавете студеното масло и пармезана и разбъркайте добре.

Поръсете ризотото с магданоз, подправете със свежесмлян черен пипер на вкус и сервирайте.

Съвет

Съхранявайте остатъците от ризото в херметически затворен контейнер в хладилник за 1-2 дни. Загрейте на котлона или в микровълнова фурна с малко масло и малко топъл зеленчуков бульон.

сготвих

Хранителни стойности

Размер на порцията: 1 порция

Калории
550
Общо мазнини
20g
Наситени мазнини
10g
Холестерол
30mg
Натрий
600mg
Въглехидрати
70g
Фибри
4g
Захари
4g
Белтъци
12g
Често задавани въпроси
Мога ли да използвам друг вид ориз вместо Карнароли, Арборио или Виалоне Нано?
Мога ли да заменя бялото вино с нещо друго?
Как мога да съхранявам остатъците от ризото?
Как да претопля ризотото?
Мога ли да използвам други видове гъби вместо горски гъби?
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти